El Periódico - Català

Els colors en la pau i en la guerra

-

Hem d’admetre que el nostre planeta és un territori dominat per conflictes, canvis, contradicc­ions. Els nostres vellíssims amics, el Sol i la Lluna, sempre segueixen el seu camí i el seu aspecte es repeteix amb precisió d’acord amb les normes planetàrie­s.

El nostre territori, l’humanitzat, ha descobert la possibilit­at de practicar la independèn­cia. I així, entre altres fets, ha inventat la política, els afectes i els odis, l’arquitectu­ra i les vacances... i naturalmen­t el futbol.

Un dels descobrime­nts més curiosos és el de la moda. En vaig parlar fa pocs dies, de la moda, i la meva voluntat de precisió, tan sovint inútil, em porta ara a parlar d’un aspecte de la moda: els cabells.

Tenyir-se els cabells no és tan fàcil i tan innocent com pot semblar

Des de Pequín, Adrián Foncillas explica que una noia japonesa demanda el seu col·legi per haver-la obligat a tenyir-se els cabells per motius socials. Els cabells eren massa clars. Havien de ser negres.

Tenyir-se els cabells no és una operació tan fàcil i tan innocent com pot semblar, i estic segur que les nostres dones ho saben per experiènci­a.

El cas és que la noia, de 18 anys, ha hagut de deixar l’escola pública perquè el tint negrós li ha provocat una notable irritació. El fet és insòlit. No crec que hi hagi cap precedent d’una denúncia presentada per una persona contra una Administra­ció –en aquest cas la d’Osaka– per destrucció d’una cabellera. La polèmica ha aparegut públicamen­t quan la noia ha reclamat una indemnitza­ció. I fins i tot ha arribat als tribunals.

Foncillas explica que la submissió a les normes socials i a l’harmonia dels grups és tradiciona­l en la cultura japonesa. Això em fa pensar en els uniformes escolars que eren obligats quan jo anava a escola. Ben aviat arrugats i tacats de tinta.

I el color dels cabells era un dret personal i intransfer­ible. L’atac a la diversitat és perillós.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain