El Periódico - Català

Hàbits saludables i responsabi­litat

Els programes per millorar la salut de la població poden fer augmentar les desigualta­ts socials

- CARME Borrell

Missatges com No fumis, Fes exercici o Menja sa estan habitualme­nt als mitjans de comunicaci­ó, tant perquè els mateixos profession­als de la salut els promouen com per les campanyes publicitàr­ies de productes diversos que en volen destacar els beneficis per a la salut i que periòdicam­ent ens impacten.

¿Però, els hàbits saludables són una responsabi­litat individual? Hi ha abundant literatura científica sobre la qüestió que ens mostra com aquests hàbits estan també influïts, a banda de per les caracterís­tiques de cada persona, pels determinan­ts socials de la salut, com ara el fet de tenir feina o no, les condicions de treball, la situació socioeconò­mica, etc.

També hi tenen relació factors que conformen l’estructura social, com poden ser la classe social o el gènere. Tradiciona­lment els homes han fumat i begut alcohol en major percentatg­e que les dones, fet que té a veure amb patrons socials de gènere en l’adopció de conductes de risc.

Per un altre costat, les dones practiquen menys activitat física en el temps d’oci, sobretot si tenen criatures al seu càrrec. I generalmen­t les persones de classes socicentra­ts als més afavorides adopten uns hàbits més saludables que les de les classes populars. Els recursos i la motivació expliquen en bona part aquestes diferèncie­s: per exemple, el temps i els diners per fer activitat esportiva o cuinar àpats saludables, o el control sobre la pròpia vida i la serenitat econòmica i personal que permet preocupar-se per la salut futura.

Així doncs, no sorprèn que els programes informatiu­s i educatius dirigits a fomentar canvis en els hàbits tinguin més efecte en les persones de classe social més afavorida, amb més recursos i més motivació per portar a terme les recomanaci­ons que els arriben. En conseqüènc­ia, aquests programes poden augmentar les desigualta­ts existents.

D’altra banda, l’evident transforma­ció neoliberal de molts països occidental­s, al reduir el paper dels estats i afavorir l’economia de mercat, s’ha centrat en la persona i en la seva capacitat d’escollir i actuar racionalme­nt, i no en les estructure­s econòmique­s, polítiques i socials que condicione­n la vida de tothom. Aquest individual­isme situa l’elecció dels hàbits en les mateixes persones i, per tant, pot acabar culpabilit­zant-les dels seus actes.

Les mesures legals, fiscals o urbanístiq­ues que fan que l’elecció saludable sigui la més fàcil s’han mostrat més efectives per promoure els hàbits saludables i alhora disminuir les desigualta­ts. Per exemple, el control de la publicitat o l’augment de taxes sobre el ta- bac o l’alcohol, la prohibició del consum de tabac en espais tancats, les mesures sobre els preus i la distribuci­ó dels aliments poc saludables (amb un elevat contingut en greixos i sucres refinats), la reducció de la sal dels aliments, el foment dels espais que facilitin una mobilitat activa caminant o anant en bicicleta, etc. Sovint es necessita valentia política per aplicar aquestes mesures, donades les dificultat­s que es presenten, sobretot relacionad­es amb la col·lisió amb interessos econòmics.

sentit, les grans corporacio­ns han fet esforços per fomentar la creença que els hàbits poc saludables depenen de pures decisions de les persones, i que en conseqüènc­ia les polítiques no han de centrar-se en accions de control. Però hi ha evidència científica que ha mostrat com la indústria dedica grans partides a influir públicamen­t per defensar els seus interessos.

Tenint en compte aquesta realitat, es fa necessari treballar conjuntame­nt des dels diferents sectors de l’administra­ció i de la societat civil per intervenir a tots els nivells, des de la persona individual –tot vetllant per l’equitat en l’impacte de les intervenci­ons–, fins a les estructure­s socials, amb canvis legislatiu­s i d’entorn, per afavorir la implantaci­ó dels hàbits saludables en la nostra ciutadania.

Doctora en salut pública.

 ?? MONRA ??
MONRA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain