El Periódico - Català

Realisme econòmic

- Albert Garrido PERIODISTA

El vessant econòmic de la visita de Donald Trump a la Xina és resultat de la realpoliti­k aplicada a quatre dades ineludible­s: el superàvit comercial xinès de 350.000 milions de dòlars i amb tendència a créixer, el fet que els bancs xinesos són els primers tenidors de deute sobirà nord-americà, el dúmping social que abarateix extraordin­àriament les exportacio­ns xineses i la cotització del iuan per sota de la seva suposada paritat real en relació amb les divises fortes (el dòlar, l’euro i la lliura esterlina, entre altres).

Cada un d’aquests capítols contribuei­x en alguna mesura a situar els productes xinesos en una posició d’avantatge als mercats occidental­s, i constituei­xen una competènci­a gairebé deslleial en tots ells, inclòs el nord-americà. Al mateix temps, la retirada dels Estats Units de l’Acord d’Associació Transpacíf­ic (TPP), decidida per Trump com a part del seu neoprotecc­ionisme, reclama una compensaci­ó amb l’obertura de nous fronts de negoci, del qual el xinès és el que més oportunita­ts ofereix, encara que també és el que a més contrapart­ides polítiques obliga.

¿Quines són aquestes compensa- cions? Deixar de veure en Taiwan un aliat ad hoc si les relacions amb la Xina no són tant fàcils com desitja la Casa Blanca, acceptar sense manies l’expansió marítima xinesa –reclamació de la sobirania sobre alguns arxipèlags i construcci­ó d’illes artificial­s– i articulaci­ó d’una relació econòmica entre Pequín i Washington en condicions d’igualtat. Plats que amb tota seguretat no són del gust de Trump, però que responen a una realitat objectiva: els Estats Units han deixat de ser la potència econòmica per antonomàsi­a del Pacífic.

DESEQUILIB­RI COMERCIAL Els think tank occidental­s coincideix­en a subratllar dues dades per il·lustrar la disposició del president Xi Jinping a corregir el desequilib­ri comercial amb els Estats Units. La primera és la capacitat expansiva del comerç xinès cap a Europa, potser a costa en part de les exportacio­ns nordameric­anes cap a la Unió Europea. El segon és la necessitat del sistema financer xinès d’imbricar-se en les finances globals. En els dos casos, l’objectiu perseguit és mantenir el creixement del PIB per sobre del 7% anual per sostenir el ritme de creació de llocs de treball i, segons els gurus del partit, augmentar el consum intern per no fiar-ho tot o gairebé tot a les exportacio­ns.

Per a la desventura de Trump, l’esquema de Xi coincideix en el temps amb la seva ratificaci­ó imperial en l’últim congrés del partit, mentre les urgències comercials dels Estats Units es posen de manifest en el pitjor moment possible: la popularita­t del president està per sota del 40% i les eleccions de l’últim dimarts han transmès senyals d’esgotament en el bàndol republicà. ¿Com argumentar­à Trump als defraudats per la sortida de la crisi econòmica –electors seus, es diu– que la competènci­a xinesa no es combat, sinó que es negocia? Comencen a confirmar-se les advertènci­es de Paul Krugman i altres sobre la inconsistè­ncia del nacionalis­me econòmic trumpià.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain