El Periódico - Català

Cau l’última ciutat siriana que controlava l’EI

Les forces d’Assad i milícies xiïtes iraquianes recuperen la fronterera d’Abu Kamal

- EL PERIÓDICO

traordinàr­iament alts, i els nostres clients són pobres. ¿Com poden pagar per les seves necessitat­s?», explica un dependent d’una botiga d’aliments a Guta a la televisió Al-Jazira, l’únic mitjà internacio­nal que ha pogut entrar a la ciutat durant el setge.

Els problemes, a més, no són només amb els aliments: les medecines tampoc hi poden entrar. Abans, els hospitals de Guta rebien ajuda d’oenagés internacio­nals, que pagaven pels tractament­s.

Desnodrits i sense escola

Ara, Damasc els nega l’entrada. «Solíem donar-los als pacients medecines gratis, però ja ens és impossible. Ens estem quedant sense subministr­aments. Si no n’arriben, d’aquí un mes haurem de tancar l’hospital», explicava, fa dues setmanes, un metge. Tot això, evidentmen­t, té un preu. Més de 1.100 nens han patit de desnutrici­ó a la regió els últims tres mesos, segons l’Unicef. Uns 1.500 estan en risc de seguir el mateix camí. Fins ara s’ha documentat la mort de dos nens per malnutrici­ó l’últim mes.

El 30 d’octubre l’aviació russa o bé la de Damasc, segons els activistes, van bombardeja­r una guarderia de Guta i van causar bastants ferits. Les escoles van haver de tancar per por d’un altre atac. Així, als nens de Guta també se’ls priva de l’educació.

Les forces del Govern del president Baixar al-Assad han pres a l’Estat Islàmic (EI) la seva última ciutat a Síria, Abu Kamal, a la província de Deir ezZor (nord-est), al costat de la frontera amb l’Iraq. L’operació es va fer amb el suport de les milícies xiïtes iraquianes. Un comunicat del comandamen­t general de l’Exèrcit sirià va afirmar ahir que la ciutat ha sigut alliberada dels gihadistes. Les tropes sirianes lluiten ara per recuperar els últims territoris encara controlats per l’EI al desert oriental. El comunicat subratlla la importànci­a d’aquesta operació, ja que «significa la caiguda total de l’organitzac­ió terrorista a la regió».

L’agència oficial de notícies Sana va informar que l’ofensiva es va iniciar dimecres i va comportar enfrontame­nts directes entre les tropes governamen­tals i els gihadistes, però que no es van registrar víctimes mortals en cap dels dos bàndols.

CIUTAT CLAU PER A L’EI Després de la caiguda de la ciutat de Deir ez-Zor, Abu Kamal era l’últim feu que conservave­n els gihadistes a Síria. Durant els últims tres anys, els gihadistes havien utilitzat aquesta ciutat fronterera, que abans de la guerra tenia més de 40.000 habitants, per enviar subministr­aments militars a les seves forces a l’Iraq.

El Govern sirià va ocupar Deir EzZor divendres passat després d’una lluita de dos mesos i en la qual va comptar amb el suport de les forces aèries russes i les milícies xiïtes comandades per l’Iran. La pèrdua de la província, rica en petroli, culmina la sèrie de derrotes de l’EI durant els últims mesos a Síria, com la pèrdua de Raqqa l’octubre passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain