El Periódico - Català

El cop de cap de la màfia

L’agressió a un periodista al municipi romà d’Òstia per part del germà d’un líder mafiós commociona Itàlia El crim organitzat està infiltrat a la localitat

- IRENE SAVIO

Daniele Piervincen­zi, cronista del canal de televisió RAI 2, va ser brutalment agredit dimarts passat a Òstia, municipi de Roma situat a la costa de la capital italiana. Havia anat a entrevista­r Roberto Spada, germà d’un capo mafiós, per la suposada vinculació del seu clan amb el partit neofeixist­a Casapound, que en les eleccions de diumenge al municipi –intervingu­t durant dos anys per infiltraci­ó mafiosa– va obtenir un 9% dels vots, un dels millors resultats de la seva història.

«¿La teva esperança és que amb Casapound canviï alguna cosa?», va preguntar el periodista, poc abans que l’home li trenqués el nas, tal com mostren unes imatges divulgades per la cadena. El vídeo, gravat a plena llum del dia pel càmera de la RAI que acompanyav­a Piervincen­zi i que també va acabar rebent, es va tornar viral i ha suscitat una onada d’indignació a tot el país.

En la gravació es veu com Spada, aparentmen­t tranquil uns segons abans, de sobte li clava un brutal cop de cap al periodista i després el persegueix agredint-lo amb un pal. «Para, para, per favor. ¿Has vist el que m’has fet?», li implora el cronista. «Els coll..., m’has trencat, tros de merda», li respon Spada.

El cas ha posat el focus sobre una situació ignorada per l’opinió pública italiana –no pels jutges– durant molts anys: la greu infiltraci­ó mafiosa a Òstia. L’última sentència del Suprem italià és del 28 d’octubre i reconeix el vincle per associació mafiosa del clan Fasciani.

Aquest grup, juntament amb els Spada i els Triassi, són considerat­s els amos del crim d’aquesta localitat des de fa uns quants anys. Les seves activitats inclouen extorsions, venda de droga i usura. També se’ls ha relacionat amb la Cosa Nostra siciliana. «Òstia ja és com Corleone, San Luca o Scampia: un territori dels clans (…) Anem endarrerit­s reconeixen­t les màfies del Lazio», ha dit sobre aquesta situació l’escriptor Roberto Saviano, amenaçat de mort per la Camorra i que des de fa 11 anys viu amb escorta.

Condemnat per extorsió

El germà gran de l’agressor del periodista, Carmine Spada, un dels presumptes capos dels Spada a Òstia –una família, al seu torn vinculada amb els perillosos Casamonica–, ha sigut condemnat per extorsió agreujada pel mètode mafiós. La pena que li van imposar evidencia la preocupaci­ó dels jutges: 10 anys sota el 41 Bis, coneguda com a presó dura, que es destina als membres dels grups criminals organitzat­s.

Ahir a la tarda, Roberto Spada –que a més a més és boxejador– va ser detingut per agents policials per ordre de la fiscalia de Roma, que l’acusa de provocar lesions amb l’agreujant d’haver actuat

«en un context mafiós» i per «motius fútils». Segons els investigad­ors, Spada va agredir el periodista per demostrar, davant dels veïns del seu barri, «que controla el territori». La policia investiga també els presumptes còmplices de Spada. «S’havia d’enviar un missatge immediatam­ent. L’arrest de Spada és la demostraci­ó que a Itàlia no hi ha

zones franques», va comentar el ministre d’Interior, Marco Minniti.

A Òstia, no obstant, el clima segueix tens. Tant que durant la detenció de Spada es van tornar a sentir veus de persones que, dirigint- se als periodiste­s allà presents, deien: «Voltors, aneu-vos-en».

Diversos polítics van condemnar ahir els fets. Entre ells, l’alcaldessa de Roma, Virginia Raggi, i Pierluigi Bersani, membre del Moviment Demòcrates i Progressis­tes, format per escindits del governamen­tal Partit Demòcrata. El líder del Moviment Cinc Estrelles, Luigi di Maio, els va qualificar d’«agressió intolerabl­e». Per la seva part, Piervincen­zi, que va ser operat d’urgència, va declarar que no es deixarà intimidar. «Hi tornaré, encara que potser no de seguida...» Avui i demà s’han programat manifestac­ions de protesta a Òstia. Però la por continua.

En la detenció de l’agressor, uns veïns van increpar els reporters: «Voltors, marxeu»

 ??  ?? A dalt, moment de l’agresssió; a sota, detenció de Roberto Spada.
A dalt, moment de l’agresssió; a sota, detenció de Roberto Spada.
 ?? EL PERIÓDICO / AP (MASSIMO PERCOSSI) ??
EL PERIÓDICO / AP (MASSIMO PERCOSSI)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain