El Periódico - Català

L’OTAN afegirà 3.000 efectius a la seva missió a l’Afganistan

Espanya ofereix 30 militars i policies més per a la formació de les forces afganeses

- EL PERIÓDICO

Els ministres de Defensa de l’OTAN van abordar ahir els reptes a què s’enfronta la seva missió de formació, assessoram­ent i assistènci­a a les forces de seguretat de l’Afganistan, a la qual volen dotar de 3.000 efectius més en els pròxims mesos. «Les forces afganeses estan fent progressos, malgrat que la situació encara suposa un gran desafiamen­t», va declarar el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenber­g, en roda de premsa al final de dos dies de cita ministeria­l.

L’APORTACIÓ DELS EUA Actualment, la missió Suport Decidit de l’OTAN compta amb uns 13.000 efectius de 39 països (entre aliats i socis), però s’espera que passi a tenir-ne uns 16.000 els pròxims mesos, segons Stoltenber­g. Els EUA ja han dit que, a través de la seva nova estratègia per al sud d’Àsia, aportarà nous efectius, aproximada­ment la meitat del total que se sumi a la missió, però ahir, el cap del Pentàgon, James Mattis, va refusar confirmar el nombre exacte. Per la seva part, 27 països més ja s’han compromès a contribuir-hi amb més tropes.

La ministra espanyola de Defensa, María Dolores de Cospedal, va apuntar que Espanya està consideran­t enviar-hi «30 efectius més», encara que aquesta quantitat «pot anar variant amb el temps dins de l’autoritzac­ió que tenim del Parlament». Espanya ja ha fet «l’oferiment», i ara, va explicar Cospedal, «hem d’encaixar on es necessiten» aquests reforços, sempre centrats en la formació en operacions especials i algunes altres funcions de policia.

Stoltenber­g va voler destacar que no es tracta de tornar a una missió de combat, sinó de reforçar la que està en marxa perquè les forces afganeses arribin a ser autònomes per garantir la seguretat del país. «Hi estarem [a l’Afganistan] tant de temps com calgui», va subratllar.

 ?? REUTERS / ERIC VIDAL ?? Les ministres de Defensa Roberta Pinotti (Itàlia), Cospedal (Espanya) i Ursula von der Leyen (Alemanya).
REUTERS / ERIC VIDAL Les ministres de Defensa Roberta Pinotti (Itàlia), Cospedal (Espanya) i Ursula von der Leyen (Alemanya).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain