El Periódico - Català

La UE obliga a elevar la prestació d’atur en contractes parcials

El tribunal considera injust el sistema espanyol de càlcul per a llocs de treball en períodes discontinu­s La mesura beneficiar­à sobretot les dones, majoritàri­es en l’ús d’aquesta relació laboral

- S. SABRIÁ R. M. SÁNCHEZ

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) considera que la prestació d’atur dels treballado­rs amb contracte parcial la jornada dels quals es concentra en només uns determinat­s dies de la setmana ha de ser exactament igual que la dels que reparteixe­n la seva jornada al llarg de tota la setmana, ja sigui a temps parcial o a jornada completa.

El tribunal europeu dona així la raó a una treballado­ra espanyola que va treballar com a netejadora durant més de 12 anys i mig de manera ininterrom­puda, tot i que la seva jornada laboral es concentrav­a en els dilluns, dimecres i dijous de cada setmana. Això és el que es considera una modalitat de treball parcial «de tipus vertical» (hores de treball concentrad­es en uns dies determinat­s) per contraposi­ció al que seria una modalitat «horitzonta­l» (les mateixes hores de treball repartides al llarg de la setmana). En la pràctica, la sentència europea implica reconèixer el dret de la treballado­ra a una prestació per desocupaci­ó de 720 dies i no només els 120 dies que li havien sigut assignats inicialmen­t pel servei públic d’ocupació.

El nou càlcul que imposa la sentència europea implica que s’han tingut en compte tots els dies cotitzats per la treballado­ra (la totalitat dels anys treballats) i no només els dies treballats, com havia fet l’Administra­ció espanyola. De totes maneres, el més curiós de la sentència europea és que el reconeixem­ent del Tribunal Europeu d’una prestació més gran per desocupaci­ó en aquest cas no es fonamenta en raons econòmique­s, sinó d’igualtat de tracte entre homes i dones.

DIES COTITZATS Segons el criteri de l’administra­ció espanyola, donat que el dret a la prestació per desocupaci­ó i la durada d’aquesta prestació estan únicament en funció del període durant el qual un treballado­r ha treballat o ha estat inscrit en el sistema de seguretat social, per respectar el principi de proporcion­alitat és necessari tenir en compte només els dies realment treballats.

De la legislació espanyola en resulta que un treballado­r a temps parcial vertical que ha cotitzat per cada dia de tots els mesos de l’any rebrà una prestació per desocupaci­ó d’una durada inferior a la d’un treballado­r a jornada completa que hagi

 ?? CARLOS MONTAÑÉS ?? Una treballado­ra de la neteja en un domicili particular.
CARLOS MONTAÑÉS Una treballado­ra de la neteja en un domicili particular.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain