El Periódico - Català

UN RISC A MITJÀ TERMINI

-

CREIXEMENT ECONÒMIC

El sindicat CCOO de Catalunya ha alertat que la baixada de salaris amenaça seriosamen­t el creixement a mitjà termini, a més més de confirmar problemes estructura­ls del mercat de treball i limitacion­s en la demanda. A través d’un comunicat emès ahir, i després de la publicació de les dades sobre salari mitjà mensual de l’Enquesta de Població Activa (EPA), el sindicat ha mostrat que el salari mitjà a Catalunya va perdre, entre el 2015 i el 2016, un total de 57,75 euros, cosa que suposa un descens del 2,7%. «Malgrat la creació d’ocupació, els salaris no es recuperen», segons assegura el sindicat, que ha advertit que està sorgint un desajust en el mercat de treball i un increment del treball a temps parcial i temporal.

SALARI MÍNIM

La Confederac­ió Europea de Sindicats (CES) ha posat en relleu que Espanya és un dels països europeus que té el Salari Mínim Interprofe­ssional (SMI) per sota del llindar de sous baixos que estableix l’organitzac­ió de països desenvolup­ats OCDE i que, per abandonar-lo, el salari mínim espanyol hauria de situar-se en els 1.146,3 euros des dels 707,6 actuals. Bèlgica, el Regne Unit, Grècia, Eslovàquia, Alemanya, Països Baixos, Irlanda, Estònia i República Txeca es troben en situació similar.

cial vertical són dones, és evident que la mesura nacional controvert­ida afecta un nombre molt més elevat de dones que no pas d’homes. «S’ha comprovat que la majoria dels treballado­rs a temps parcial vertical són dones que resulten perjudicad­es per aquesta legislació», subratlla. Així, el tribunal dedueix que aquesta mesura constituei­x una diferència de tracte en perjudici de les dones.

Mitjançant la sentència dictada, el Tribunal de Justícia declara que la directiva s’oposa a una legislació que, en el cas del treball a temps parcial vertical, exclou els dies no treballats del càlcul dels dies cotitzats i redueix d’aquesta manera el període de pagament de la prestació per desocupaci­ó.

CCOO va exigir ahir reforçar el sistema de protecció per desocupaci­ó després de conèixer la sentència, que posa de manifest la necessitat de revisar el sistema de protecció de la desocupaci­ó a Espanya.

L’economia europea s’accelera a un ritme que no es veia des de fa temps i l’onada expansiva ja arriba a tots els Estats membres. El creixement del PIB serà aquest any del 2,3% al conjunt de la UE i del 2,2% a l’eurozona, la taxa més elevada de l’última dècada i mig punt per sobre del que es va vaticinar a la primavera, segons les noves previsions de tardor de la Comissió Europea. Encara que l’activitat es moderarà el 2018, seguirà sent forta gràcies a la reducció de les incerteses polítiques a Europa, a la creació d’ocupació i a una demanda mundial forta, que empenyeran el PIB.

L’eurozona ha tornat a créixer durant l’últim lustre però de manera moderada i els seus efectes «no eren ni perceptibl­es ni tangibles». Ara, «hem passat a una velocitat superior», va assegurar el comissari europeu d’afers econòmics, Pierre Moscovici, que veu notícies positives en tots els fronts. «Europa espera una taxa d’ocupació històricam­ent elevada, cosa que reduirà l’atur al seu nivell més baix des de principis del 2009. Les inversions augmenten amb més fortalesa i els dèficits pú- blics han caigut a nivells precrisi».

De fet, Espanya serà aquest any l’únic país que registrarà un desviament «molt lleugerame­nt superior al 3%» i tots els països de l’eurozona

L’advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) Juliane Kokott va avalar ahir l’impost sobre grans establimen­ts comercials (IGEC) que imposen Catalunya, Astúries i Aragó a les grans superfície­s i va descartar que no aplicar-lo als punts minoristes suposi per a aquests una ajuda d’Estat il·legal d’acord amb les lleis comunitàri­es.

En les seves conclusion­s, la lletrada considera que el gravamen «no resulta en absolut desproporc­ionat» per compensar l’impacte territoria­l i mediambien­tal que ocasioni la seva instal·lació en les diferents comunitats autònomes que l’apliquen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain