El Periódico - Català

L’eurozona creix al seu nivell més alt en 10 anys

La Comissió Europea eleva la previsió per a aquest exercici al 2,2% La creació d’ocupació i una demanda mundial forta empenyen el PIB

- SILVIA MARTÍNEZ

se situaran per sota del llindar el 2018 «cosa que significa en la pràctica que els països que encara estan sota el procedimen­t de dèficit excessiu en podran sortir». Clarament, assenyala Brussel·les, l’economia es troba en el seu millor moment de forma gràcies a l’empenta del consum privat, la creació d’ocupació, el retrocés de l’atur i el repunt de les inversions, si bé la inflació reduirà aquest any lleugerame­nt el poder adquisitiu de les famílies i el deute públic al flanc sud d’Europa –Grècia, Espanya, França, Itàlia, Xipre i Portugal– seguirà sent elevat.

RISCOS EXTERNS I ‘BREXIT’ Un horitzó que no està en absolut exempt de riscos en forma de tensions geopolítiq­ues (Corea del Nord), pel possible deterioram­ent de les condicions financeres a escala mundial, l’impacte d’un potencial replegamen­t dels Estats Units o la fragilitat financera de la Xina a causa del deute creixent de les seves empreses. A casa, els temors se centren en les repercussi­ons que pugui tenir l’apreciació de l’euro i el brexit.

Moscovici va alertar també que els nivells salarials no han augmentat prou, i fidel al seu costum, va insistir que les reformes segueixen sent necessàrie­s per aconseguir una eurozona més resistent. «Les pròximes setmanes seran decisives. La Comissió Europea farà propostes. Hi ha una finestra d’oportunita­t, un moment històric que hem d’aprofitar», va assegurar.

 ?? RICARD FADRIQUE ?? Aspecte d’un centre comercial a Barberà del Vallès (Vallès Occidental).
RICARD FADRIQUE Aspecte d’un centre comercial a Barberà del Vallès (Vallès Occidental).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain