El Periódico - Català

El ‘brexit’ i els treballado­rs preferents

- Carlos Obeso PROFESSOR D’ESADE BUSINESS & LAW SCHOOL

La premier britànica, Theresa May, en un agressiu discurs pronunciat al gener, va amenaçar amb un brexit dur i va marcar les línies mestres de la seva futura política migratòria: «Controlare­m –va dir– els treballado­rs que entrin al Regne Unit atraient els millors i més brillants». Dit al revés: col·locarem els treballado­rs no qualificat­s europeus (majoria al Regne Unit, en general de l’Europa de l’Est) al mateix marc legal restrictiu que els extracomun­itaris.

De passada va donar a entendre que la lliure circulació de treballado­rs europeus és la culpable de la precaritza­ció del mercat laboral. Com que el missatge era simple, va calar amb força en les ràncies capes nacionalis­tes (fonamental­ment angleses) necessitad­es, com tots els nacionalis­mes, d’un enemic exterior que expliqui les seves desgràcies. Només necessitav­en un referèndum (simple).

La resta ja la coneixem. Però hi ha incògnites al darrere d’aquest discurs. En primer lloc, la desocupaci­ó al Regne Unit és del 4%. Els treballado­rs europeus i els extracomun­itaris difícilmen­t poden «robar» una feina si no n’hi ha per robar. A més, els ocupadors (pròxims al partit conservado­r) són uns ferms defensors de la lliure circulació de treballado­rs europeus i estan preocupats per les conseqüènc­ies laborals del brexit.

Avanço algunes dades: fins a un 40% d’empresaris de les empreses

 ?? AFP / TOLGA AKMEN ?? Una manifestan­t proeuropei­sta, davant del Parlament britànic.
AFP / TOLGA AKMEN Una manifestan­t proeuropei­sta, davant del Parlament britànic.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain