El Periódico - Català

Quasi el 14% d’alumnes han patit assetjamen­t sexual

Un de cada 10 estudiants catalans ha rebut missatges no desitjats Baixa la percepció de ‘bullying’ a les aules però augmenta la de ciberasset­jament

- EL PERIÓDICO

Els alumnes catalans tenen menys percepció de bullying però més de ciberasset­jament. Aquesta és una de les conclusion­s de l’Enquesta de Convivènci­a Escolar i Seguretat a Catalunya, coordinada entre els departamen­ts d’Ensenyamen­t i Interior, i realitzada a més de 8.700 alumnes de més de 110 centres. El treball revela també que el 13,7% ha sigut víctima d’assetjamen­t sexual.

Un total del 9,9% dels alumnes catalans diuen haver patit assetjamen­t, considerat una vegada a la setmana com a mínim, una dada cinc dècimes per sota que el 2011, en què els joves que reconeixie­n ser víctimes de buylling eren el 10,4%. Paral·lelament, s’incrementa, també lleugerame­nt, la percepció de ciberasset­jament, és a dir, realitzat a través de mitjans digitals, que ha passat del 3,5% al 3,7%. Així, quatre de cada 10 alumnes que han patit maltractam­ent en general l’han viscut a través de la xarxa.

ANONIMAT L’assetjamen­t a través de mitjans digitals es caracterit­za per una intensitat superior, ja que es pot donar durant les 24 hores, més enllà del temps escolar, i té un impacte exponencia­l perquè el missatge ofensiu es reprodueix a la víctima cada vegada que terceres persones el cliquen. A més, es pot fer des de l’anonimat, i per tant, el poden produir un nombre més elevat de persones.

L’enquesta reflecteix també que els assetjamen­ts de contingut sexual afecten el 13,7% dels joves, que manifesten que se’ls han acostat o que han sigut víctimes de seguiments molestos. El 10,7% més diu que han rebut missatges no desitjats de contingut sexual.

Una de les conclusion­s positives és que els alumnes tenen una relació amb els companys valorada amb un 7,8 de mitjana. També s’observa un lleuger increment en el nivell de comunicaci­ó d’aquest tipus de situacions en els adults. Així, el 38,7% dels alumnes víctimes de maltractam­ents ho comuniquen als seus pares i el 36,7% ho fa al professora­t. L’opinió que la intervenci­ó del professora­t en el conflicte pot acabar amb els maltractam­ents també creix, fins al 54,1%.

El 60% dels entrevista­ts estan en desacord amb els estereotip­s de gènere, i molt poc d’acord amb les actituds de control, però en canvi, destaca el grau d’acceptació de la gelosia com una actitud normal en una relació de parella, valorada en un 4 en una escala de 0 a 10. Malgrat aquestes idees, el 35% dels alumnes que han mantingut una relació afirmen haver sigut controlats per la seva parella.

La investigac­ió aborda el consum d’alcohol, tabac i altres drogues. Augmenta la percepció del perill de consum de drogues entre 2 i 7 punts (tabac, alcohol i altres drogues). Entre altres respostes, el 56% reconeix haver tastat l’alcohol, menys que en l’última edició, i el 30% ha provat la marihuana o l’haixix, més que el 2011.

 ?? CLICK ART FOTO / CELIA P. ?? Un nen es dirigeix a la seva escola a Girona.
CLICK ART FOTO / CELIA P. Un nen es dirigeix a la seva escola a Girona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain