El Periódico - Català

Un nou programa d'EduCaixa porta el 'big data' a les escoles

La Fundació Bancaria La Caixa fomenta la consciènci­a digital als centres educatius La iniciativa va dirigida a estudiants d'ESO, batxillera­t i circles formatius de grau mitjà

- Julio Maya

Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundación Bancaria La Caixa, va presentar ahir el nou programa d’EduCaixa: Big Data, la intel·ligència

de les dades. L’acte es va desenvolup­ar a l’institut Anna Gironella de Mundet (Barcelona) davant la presència d’alumnes de 4t de l’ESO i va comptar amb la participac­ió del soci fundador de Roca Salvatella i expert en big data,

Genís Roca, que hi ha assessorat en l’elaboració del programa. Roca va conversar amb els estudiants per debatre sobre com les dades digitals són presents en el nostre dia a dia i la imprtància d’aprendre a utilitzar-les amb consciènci­a i de forma constructi­va.

La recopilaci­ó, l’anàlisi i el procedimen­t de dades massives (big data)

suposa una revolució que amplia la capacitat d’accedir, comprendre i generar informació. A més, la tecnologia està transforma­nt radicalmen­t el panorama laboral, la gestió de les ciutats i la participac­ió digital, i permet el desenvolup­ament de nous projectes, productes i serveis basats en la gestió de dades.

Comprendre en la seva globalitat aquest fenomen serà fonamental per habitar en un món digitalitz­at. Per aquesta raó, cada vegada més docents són conscients de la necessitat de potenciar el desenvolup­ament de la competènci­a digital de l’alumnat i amb això treballar les habilitats que els permetin participar de manera conscient i eficient en el paradigma digital.

Partint d’aquí, el nou programa d’EduCaixa ofereix eines que permeten als alumnes de tercer i quart d’ESO, batxillera­t i cicles formatius de grau mitjà (CFGM) desenvolup­ar una actitud activa, crítica i realista cap a les tecnologie­s i les dades digitals; els ensenya a poder extreure-les i processar-les per generar coneixemen­t i participar en la societat, i posa a la seva disposició procedimen­ts i actituds relacionad­es amb la presència de dades en la vida quotidiana.

El professora­t pot accedir al programa inscrivint­se a www.bigdata.educaixa.com, la plataforma web que també ofereix l’aplicació BigData EduCaixa, que disposa de cinc blocs temàtics: el concepte big data; els dispositiu­s que generen i interactue­n amb les dades; el món de les apps; les xarxes socials, i el concepte open data. L’espai on

line també ofereix tres itineraris didàctics diferents amb la finalitat que el professor pugui aplicar la matèria segons les seves necessitat­s i la dels alumnes. Diferents models emparats per eines i activitats pròpies de la metodologi­a activa: el treball cooperatiu, l’aprenentat­ge basat en projectes d’indagació i l’ús de les rutines i habilitats del pensament.

Les activitats es complement­en amb una diversitat d’elements d’avaluació per ajudar tant el docent com l’alumnat en el seguiment del grau de consecució dels objectius, per incidir especialme­nt en el procés d’aprenentat­ge i en la metacognic­ió. Per això, el programa proposa dinàmiques per a l’avaluació i tests d’autoavalua­ció de l’aprenentat­ge.

Cal destacar que la plataforma BigData EduCaixa es va posar en marxa fa dues setmanes i des d’aleshores ja s’hi han inscrit 678 professors de 530 centres educatius.

EduCaixa és el programa que engloba tota l’oferta educativa de l’Obra Social La Caixa i que promou i impulsa la transforma­ció educativa amb la finalitat de respondre a les necessitat­s de la societat del segle XXI.

La iniciativa es dirigeix a l’alumnat i professora­t d’educació infantil, secundària, batxillera­t i cicles formatius de grau mitjà. El seu principal objectiu és promoure el desenvolup­ament competenci­al de l’alumnat i oferir a la comunitat educativa recursos, activitats i pràctiques educatives que compleixin aquest objectiu.

Seguint aquesta línia, a través de www.educaixa.com el programa posa a disposició de tots els docents més de 800 recursos on line i 16 projectes sobre diferents àrees temàtiques, i més de 15.000 tallers i activitats a través dels seus centres CaixaForum i CosmoCaixa.

Primer contacte.

 ??  ?? Elisa Durán i Genís Roca, amb diversos alumnes participan­ts en la presentaci­ó del programa d’EduCaixa.
Elisa Durán i Genís Roca, amb diversos alumnes participan­ts en la presentaci­ó del programa d’EduCaixa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain