El Periódico - Català

La UE no aconseguei­x renovar la llicència de l’herbicida glifosat

La pròrroga va tenir el vot d’Espanya, però no va arribar al 55% de suports requerits En un mes expira el permís del producte, del qual hi ha dubtes que sigui cancerigen

- EL PERIÓDICO

La UE ha fracassat en l’intent de tancar un acord per renovar per cinc anys la llicència de l’herbicida glifosat, una proposta que no ha aconseguit el recolzamen­t necessari per tirar endavant. La reunió del comitè permanent sobre Plantes, Animals, Aliments i Pinsos, format per experts nacionals i presidit per la Comissió Europea, no es va saldar amb una majoria qualificad­a per secundar la mesura, de manera que s’obliga a tornar a endarrerir la decisió, a poc més d’un mes que expiri la seva autoritzac­ió, el 15 de desembre que ve.

El glifosat s’utilitza en Roundup, un herbicida de la multinacio­nal Monsanto d’ampli espectre que s’utilitza per eliminar herbes, i que podria representa­r un risc per al benestar de les persones pel seu probable impacte cancerigen, segons l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS). Una conclusió compartida per l’Agència Internacio­nal d’Investigac­ió sobre el Càncer (IARC), però de què discrepen l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA) i l’Agència Europea de Seguretat Alimentàri­a (EFSA), que descarten aquesta relació causa-efecte. Perquè la prolongaci­ó de la llicència prosperi és necessari el suport del 55 % dels països, que representi­n el 65 % de la població. No obstant, només van votar a favor de la renovació per 5 anys 14 països: Espanya, Dinamarca, la República Txeca, Estònia, Irlanda, Letònia, Lituània, Hongria, Holanda, Eslovàquia, Eslovènia, Finlàndia, Suècia i el Regne Unit.

En contra es van pronunciar Bèlgica, Grècia, França, Croàcia, Itàlia, Xipre, Luxemburg, Malta i Àustria, mentre que Alemanya, Bulgària, Polònia, Portugal i Romania es van abstenir. «Tenint en compte la seva obligació legal i el fet que l’actual autoritzac­ió expira el 15 de desembre, la Comissió Europea sotmetrà ara la proposta al comitè d’apel·lació a finals de novembre», ha assenyalat l’Executiu comunitari.

AVALS/L’organitzac­ió ecologista Greenpeace va criticar que la CE estigui tractant d’obtenir una nova llicència per al glifosat malgrat els escàndols massius que envolten el seu principal fabricant i la mateixa avaluació de riscos de la UE, motiu pel qual va advocar per la immedia- ta prohibició del producte. El moviment cívic Avaaz, que ha recollit més de dos milions de firmes contra l’herbicida, va afirmar en un comunicat que l’empresa fabricant «Monsanto volia 15 anys més i ni tan sols en pot aconseguir cinc», a la vegada que va remarcar que és el setè intent fallit de la Comissió per renovar la llicència del glifosat.

Un portaveu de Monsanto va afirmar que la seguretat del glifosat «ha sigut avalada per les autoritats científiqu­es europees, les d’estats membres com el BfR Alemany, i les de països d’arreu del món com els Estats Units, el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda o el Japó».

 ?? EFE / OLIVIER HOSLET ?? Activistes d’Avaaz protesten en contra de la renovació de llicència del glifosat, ahir a Brussel·les.
EFE / OLIVIER HOSLET Activistes d’Avaaz protesten en contra de la renovació de llicència del glifosat, ahir a Brussel·les.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain