El Periódico - Català

El càncer de pulmó agafa el relleu al de mama a BCN

- EL PERIÓDICO

El mal ja és la causa principal de mort prematura de les dones

La desigualta­t entre barris per l’esperança de vida es redueix

El càncer de pulmó ja és la primera causa de mort prematura en les dones de Barcelona. Les morts per tumors malignes en l’aparell respirator­i superen les que es produeixen per tumors de mama. Aquesta és una causa directa del tabac, ja que les barcelonin­es que van començar a fumar de forma generalitz­ada ho van fer fa un parell de dècades i ara en paguen les conseqüènc­ies. És una de les dades rellevants de l’informe sobre l’estat de salut dels ciutadans 2016 que va presentar ahir l’Ajuntament de Barcelona.

«El consum de tabac repercutei­x al llarg de molts anys. Així que, encara que ara se n’hagi reduït el consum, estem detectant els problemes entre les dones que van començar a fumar fa 20 anys», va analitzar la gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell. Aquest canvi en la primera posició de les causes de mort prematura en el sexe femení s’explica també per la millora en la prevenció precoç dels tumors malignes de mama, que fins ara havia sigut la primera.

Al consum de tabac s’hi ha d’afegir també la contaminac­ió, va apuntar la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, considerat un dels orígens de les malalties respiratòr­ies. La responsabl­e política de l’àrea va subratllar que la millora de la qualitat de l’aire de la capital catalana segueix sent una de les prioritats del govern local.

POL·LUCIÓ DEL TRÀNSIT Les conseqüènc­ies de superar els valors de referència de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) tant en diòxid de nitrogen (NO2) com en partícules PM10 i PM2,5 ja preocupave­n les autoritats municipals en l’anterior informe, el de l’any 2015. Per això, va destacar la comissiona­da de Salut, Gemma Tarafa, s’han portat a terme mesures que intenten minimitzar els seus efectes com per exemple, va citar, les restriccio­ns de trànsit, les superilles o també les zones 30.

Aquests tres exemples, va prosseguir, contribuir­an igualment a lluitar contra un altre dels factors que

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain