El Periódico - Català

«Part del feminisme obrer català va néixer al Raval»

Juan Pedro Diotaiuti

- BEATRIZ PÉREZ

No hi ha només un Raval, sinó molts. El Festival de Cultura Raval(s) va néixer fa 15 anys amb l’objectiu de mostrar la diversitat d’un barri on conviuen múltiples nacionalit­ats i sensibilit­ats. Juan Pedro Diotaiuti (Veneçuela, 1971) és el dinamitzad­or d’aquest esdevenime­nt que se celebra fins al 12 de novembre.

–Però vostè és, a més, el tècnic de cultura de la Fundació Tot Raval. –Sí. Tot Raval es va crear el 2002 i tenia la intenció de millorar la imatge del barri, dinamitzar les entitats i treballar en xarxa. Aquell mateix any, va néixer Raval(s) per programar activitats culturals. El primer any només hi havia cinc entitats adherides al festival. Aquest any, ja en són 120. L’any passat, van venir 4.500 persones durant els quatre dies de festival.

–Des del 2016, Raval(s) es compromet amb la lluita antimascli­sta. –Sí. Volem ser un festival lliure de violències masclistes que aposti per la diversitat. Al Raval van néixer algunes associacio­ns feministes de caràcter laic i obrerista de Catalunya. Per exemple, la Societat Autònoma de Dones, l’escola per a dones Foment DINAMITZAD­OR DEL FESTIVAL DE CULTURA RAVAL(S), A Diotaiuti, a la plaça de les Caramelles, on hi ha la Fundació Tot Raval.

de la Instrucció Lliure i LaSal, que va ser la primera editorial feminista catalana. També al barri hi havia la presó de dones Reina Amàlia.

–En aquesta línia, Raval(s) acull la xerrada Dona i ciència. –Sí, l’activitat [avui, a les 12.00 hores, a l’Institut Miquel Tarradell] anirà a càrrec de cinc investigad­ores del CSIC. No obstant, el festival engloba moltes més activitats, com els tallers que organitzar­an dissabte diferents entitats a la rambla del Raval. O un esdevenime­nt de sopes representa­tives de cada cultura. O Barcelona Queer, a l’Ateneu del Raval, on, fins diumenge, es fan activitats de diversitat sexual.

–¿Com ha canviat el Raval durant aquests 15 anys? –Per un costat, ha crescut la xarxa d’entitats, cosa que ha contribuït a erradicar l’estereotip del Raval com a barri perillós. Per un altre, en un sentit negatiu, ha patit l’arribada massiva de turistes. Però, a la vegada, la gent surt més al carrer i és més solidària amb les persones que pateixen desnonamen­ts, per exemple.

–¿Quins són els reptes de futur? –El Raval ha de seguir treballant per la convivènci­a, per la integració. Ens queda un repte important, que és comunicar tot això i que es vegi com és el barri de veritat. El festival s’ha d’adaptar a les noves realitats que cada any vagin apareixent i seguir sumant la participac­ió del veïnat. venda gastronòmi­cs, a més d’altres de moda i d’accessoris. L’esdevenime­nt, que estarà amenitzat amb diferents actuacions musicals, durarà fins diumenge 12. Carrer de Bellesguar­d, 16. D’11.00 a 22.30 hores. Teatre L’IF Barcelona, festival de teatre visual, titelles i ombres, presenta Les veus de Txernòbil, a l’Institut del Teatre, a càrrec de la companyia Potcuia. Explica les històries de les múltiples veus silenciade­s en l’accident de la central nuclear el 1986. Es pot recollir l’entrada a partir de les 16.30 hores. Institut del Teatre. Carrer de Margarida Xirgu. 18.30 hores.

 ?? FERRAN NADEU ??
FERRAN NADEU
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain