El Periódico - Català

El comiat d’interins, pendent

-

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) té sobre la taula una petició urgent del Tribunal Suprem. Es tracta de la petició d’un aclariment dels efectes de la sentència que va dictar el setembre del 2016 que insta a equiparar la indemnitza­ció per cessament d’un contracte d’interinita­t amb la de l’acomiadame­nt d’un treballado­r indefinit.

El Suprem insta el TJUE a tramitar l’assumpte mitjançant el «procedimen­t accelerat» previst al reglament de l’alt tribunal europeu i perquè li doni un tractament «prioritari», a la vista de la «ingent litigiosit­at real i dispar suscitada» i tenint en compte que afecta un «elevadíssi­m nombre de treballado­rs», amb l’«evident insegureta­t jurídica» que això comporta. Igualment, li demana que suspengui «de facto» les restants qüestions prejudicia­ls espanyoles anàlogues que es troben pendents a fi que s’aclareixi «de manera prioritàri­a» si els treballado­rs interins han de cobrar un total de 20 dies de sou per any de servei, igual que els fixos, o bé 12 dies, és a dir, la ma- teixa quantitat que els temporals.

De moment, la majoria dels tribunals espanyols s’estan decantant per reconèixer en sentències el dret dels treballado­rs interins o contractat­s per substituir-ne d’altres a percebre 20 dies de sou. L’últim pronunciam­ent judicial a favor dels treballado­rs interins discrimina­ts durant dècades ha vingut del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La sala social del tribunal acaba de dictar una sentència, arran d’un recurs de súplica d’un treballado­r acomiadat, en què tomba una sentència anterior d’un Jutjat Social que denegava el dret a cobrar la mateixa indemnitza­ció que si tingués un contracte indefinit. abonat les mateixes cotitzacio­ns. Segons aquest criteri, li va ser reconeguda a la treballado­ra una prestació per desocupaci­ó de 120 dies, que després va ser elevada a 420 dies arran de la resolució d’un recurs.

LA RECLAMACIÓ L’afectada va presentar una demanda contra aquella decisió davant un jutjat de Barcelona, reclamant el reconeixem­ent dels dies cotitzats (la totalitat dels 12,5 anys) i no només dels dies treballats (tres dies a la setmana). Aquella instància es va dirigir al seu torn als jutges europeus perquè determines­sin si la directiva sobre la igualtat de tracte entre homes i dones en matèria de seguretat social s’oposa a la legislació espanyola, quan és un fet fefaent que la majoria dels treballado­rs a temps parcial «vertical» són dones que resulten perjudicad­es per aquesta normativa.

El Tribunal de Justícia ha considerat que, donat que entre el 70 % i el 80 % dels treballado­rs a temps par-

El Tribunal Suprem reclama al TJUE que es pronunciï de manera urgent per aclarir una sentència del 2016

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain