El Periódico - Català

El crim d’Elda torna a evidenciar la desprotecc­ió davant la violència masclista

L’home que va disparar a l’ex a Elda havia d’estar subjecte a control per 4 denúncies Col·lectius feministes tornen a demanar que els agressors portin polseres de vigilància

- NACHO HERRERO

Jessica, la dona a qui la seva exparella va disparar dimecres a Elda, va morir després de passar un dia en mort cerebral. Abans de la seva mort diferents representa­nts públics coincidien en la necessitat de revisar els protocols d’actuació arran de les denúncies de dones. Perquè de les 43 que ja han mort el 2017, vuit, el 18%, havien recorregut a les autoritats. Aquest últim cas de violència masclista és especialme­nt paradigmàt­ic perquè hi havia quatre denúncies i diverses mesures cautelars en marxa. De fet, ahir mateix, l’agressor, que es va suïcidar després de disparar a la dona a la porta del col·legi Santo Negro en presència del seu fill, altres nens i nombrosos pares i professors, s’havia d’haver sotmès a un judici per l’última d’aquestes denúncies.

Els principals dubtes ara són si es va activar algun tipus de mesura de protecció policial després de l’avís del jutjat i, en cas afirmatiu, per què no va funcionar, i si se’l podia enviar a presó després de ser detingut aquest dimarts.

TRES ANYS Segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), la primera denúncia és del 2014 però en el judici la víctima es va negar a declarar i l’agressor va ser absolt. Dos anys després sí que va ser condemnat per un delicte de lesions però al reconèixer els fets es va beneficiar de la reducció de la pena, i per això va ser condemnat a vuit mesos d’allunyamen­t. La tercera denúncia es va produir aquest 2 de novembre per amenaces i el jutjat va dictar com a mesura cautelar fins que se celebrés el judici ahir una ordre d’allunyamen­t de 300 metres i de comunicaci­ons.

Segons va recordar el TSJCV, ni la fiscalia ni la víctima van demanar altres mesures i el magistrat va ordenar comunicar-les a les forces de seguretat així com a les diferents administra­cions públiques competents. El cas és que dos dies després, l’agressor va trencar l’ordre al trucar a la víctima a través de tercers, i després d’una quarta denúncia, va ser detingut dimarts, però el jutjat de guàrdia el va posar en llibertat perquè no hi havia noves amenaces, tot i que va quedar com a investigat per un possible delicte de trencament d’una mesura cautelar.

Juan Carlos Moragues, delegat del Govern al País Valencià, va admetre que aquest cas obliga a fer «una reflexió col·lectiva i pensar què podem fer millor perquè no es repeteixi». Moragues va recordar que hi ha «molts actors intervinen­ts» i va citar «el poder judicial, les administra­cions públiques, entre elles la de l’Estat i els ajuntament­s, les policies locals i de l’Estat, els serveis socials i les organitzac­ions que hi col·laboren».

Mónica Oltra, vicepresid­enta de la Generalita­t Valenciana i consellera d’Igualtat, va anunciar també que es revisaran els fets dins del recent Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista per comprovar «quins protocols probableme­nt s’han de millorar o, si n’ha fallat algun, veure on hi ha l’error perquè no es repeteixi».

TOTA LA SOCIETAT Oltra va subratllar la necessitat d’un front social contra els maltractad­ors. «Hem de procurar, des de tota la societat, les institucio­ns i els poders públics, mostrar que estem al costat de la víctima i absolutame­nt enfrontats als agressors», va subratllar. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va anar un pas més enllà i va apuntar directamen­t a l’executiu de Mariano Rajoy. «Desolació i impotència. Exigim al Govern que l’aplicació del pacte d’Estat no es demori ni un minut més».

Des de l’andalusa Fundación Ana Bella, que atén una mitjana de 1.200 dones a l’any, la treballado­ra social Carmen Rodríguez va recordar que les víctimes poden demanar que se li imposi al maltractad­or una polsera «que en el cas que s’acosti a la víctima, permeti que se l’avisi perquè es refugiï en un lloc segur».

Rodríguez va destacar l’eficàcia de la mesura tot i que va admetre que inclou «un dilema ètic» ja que al seu torn «obliga una dona que no té culpa de res a estar controlada 24 hores al dia per GPS». A més, reconeix que rebre continus avisos de la presència de l’agressor genera «un important grau d’ansietat». «És un servei molt bo però has de valorar fins a quin punt de la teva vida estàs disposada a entregar», va assenyalar.

J. Carlos Moragues DELEGAT DEL GOVERN «Hi ha molts actors i hem de fer una reflexió perquè aquestes situacions no es produeixin»

Mónica Oltra CONSELLERA D’IGUALTAT «Hem de mostrar que estem al costat de la víctima i absolutame­nt enfrontats als agressors»

Pedro Sánchez SECRETARI GENERAL DEL PSOE «Exigim al Govern que l’aplicació del pacte d’Estat no es demori ni un minut més»

 ??  ?? Minut de silenci a Elda, ahir, contra el crim masclista de la ciutat.
Minut de silenci a Elda, ahir, contra el crim masclista de la ciutat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain