El Periódico - Català

Esquerra i el PDECat s’obliden de la via unilateral

Les dues formacions opten per no fixar terminis per a la independèn­cia

- XABI BARRENA FIDEL MASREAL

Després de l’autocrític­a i la flagel·lació, l’independen­tisme emprèn la següent fase del procés intern de digestió del que ha succeït en les últimes setmanes. S’imposa tant al PDECat com a ERC el propòsit d’esmena, una cosa que serà visible en els programes electorals que redacten aquests dies. Aquesta esmena no serà a la totalitat, és a dir, les dues forces mantindran l’esperit i l’objectiu independen­tista als programes. Això sí, s’han acabat els fulls de ruta i els terminis temporals.

Els terminis autoimposa­ts van ser fruit de la tendència que va adoptar l’independen­tisme de pensar que l’objectiu, la secessió, era únicament a les seves mans. Que si l’Estat s’avenia a negociar, millor, però que tot depenia dels partits i del Parlament, en definitiva, dels ciutadans de Catalunya.

Els 27 dies transcorre­guts entre el referèndum de l’1-O i la declaració d’independèn­cia, i la consegüent aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó, van treure l’independen­tisme del seu error. La via unilateral, si es vol no violenta, com es vol, és impossible. La brutal actuació de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat en les cinc primeres hores del referèndum van ser suficients per acabar amb aquest modus operandi. El cessament del Govern català i la convocatòr­ia de les eleccions per part de Mariano Rajoy van mostrar la feblesa catalana, i el silenci de la Unió Europea, quan no va explicitar el seu suport al Govern espanyol, la seva soledat.

D’aquesta manera, sense temps per a la digestió, els partits independen­tistes dissenyen el nou esquer per anar a les eleccions del 21-D, partint de la base que la via unilateral ha donat tot el que calia esperar. El Parlament ja ha proclamat la república, per la qual cosa més amunt no pot volar.

Així ho entén, per exemple, el PDECat, que afirma que prepara el programa electoral «amb un nou llenguatge», sense terminis i sense prometre proclamaci­ons determinad­es. No. Ara es tracta de defensar la recuperaci­ó de les institucio­ns. I, evidentmen­t, la sortida dels presos de la presó i el final de l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó.

EL PERFIL IDEOLÒGIC En tot cas, insisteixe­n les fonts consultade­s, es tracta de girar full i donar un nou missatge al conjunt de l’independen­tisme. Sense abandonar l’objectiu final de la independèn­cia de Catalunya però modulant molt les promeses i els terminis. No és aliena a aquesta posició l’autocrític­a que ha anat aplicant durant els últims dies el mateix PDECat.

Per una altra part, la intenció inicial de la direcció del partit, en el seu

primer any i mig de rodatge com a substitut de Convergènc­ia, era la de marcar perfil ideològic. És a dir, diferencia­r-se de forma evident del que ha sigut en aquesta legislatur­a l’aliat parlamenta­ri fonamental, la CUP. Aquesta era la intenció de Marta Pascal, i així ho ha expressat en més d’una conferènci­a pública. Es tractaria de destacar que el partit està al centre polític, allunyat dels comuns i de Podem, i naturalmen­t dels anticapita­listes de la CUP. Això és possible mitjançant propostes en matèria d’economia, o en relació amb la col·laboració publicopri­vada en àrees com l’educació.

TRANSVERSA­LITAT Una altra cosa serà l’excepciona­litat del moment i la transversa­litat que Carles Puigdemont vol imprimir a la candidatur­a, cosa que portaria un cop més el partit a haver de diluir molt les propostes perquè siguin assumibles per candidats de perfil més progressis­ta. D’aquí que quedi a l’aire la concreció de determinad­a política, que és el que el PDECat volia subratllar per tornar a les seves bases la satisfacci­ó de recuperar l’espai propi i no haver de cedir en relació amb Esquerra i la CUP com ha passat al llarg de la legislatur­a que ara s’ha acabat.

A Esquerra, més enllà de l’exigència de l’alliberame­nt dels presos i de la derogació del 155, es busca la fórmula màgica que permeti combinar el realisme de la situació viscuda, de l’actuació de l’Estat, amb l’anhel independen­tista. «Es persegueix obtenir un mandat democràtic molt clar», és a dir, una majoria secessioni­sta, «que serà traslladad­a als principals actors internacio­nals». La diferència en el camp internacio­nal és que, com va apuntar Oriol Junqueras a la seva carta de dimecres, la qüestió catalana ocupa, ara sí, el centre de l’escena.

MESURES CONCRETES En paral·lel, aquest mandat democràtic que s’entendrà com un suport a la proclamaci­ó feta el 27 d’octubre obrirà pas a l’aplicació de mesures concretes de definició del nou país. Totes elles legals. Per exemple, el procés constituen­t, la renda garantida de ciutadania i, fins i tot, la reforma horària. «Es tracta de generar grans consensos que ampliïn, per la via dels fets consumats, el perímetre de ciutadans favorables a la república».

Un altre aspecte important dels programes del PDECat i ERC seran aquests punts en comú que permetin construir el relat del front unitari. Encara que aquest front naixerà amb alguna disputa, per exemple, la que va expressar ahir Artur Mas, que va criticar als republican­s que hagin «deixat sol» Puigdemont al no compartir llista amb ell.

Per l’expresiden­t, no té sentit que Puigdemont, al capdavant de Junts per Catalunya, i Oriol Junqueras, d’Esquerra, concorrin en llistes separades, competint entre ells, mentre hi ha mig Govern de la Generalita­t de Catalunya cessat a la presó i mig més a Brussel·les.

 ?? ELISENDA PONS ?? Marta Rovira, amb Anna Simó després de declarar al Suprem.
ELISENDA PONS Marta Rovira, amb Anna Simó després de declarar al Suprem.
 ??  ?? Mas, entre Pascal i Munté al consell nacional del PDECat.
Mas, entre Pascal i Munté al consell nacional del PDECat.
 ?? ALBERT BERTRAN ??
ALBERT BERTRAN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain