El Periódico - Català

PILONS A LA RAMBLA TRES MESOS DESPRÉS

La Junta de Seguretat aprova noves mesures per evitar atropellam­ents terroriste­s després del 17-A Les tesis del Ministeri de l’Interior s’imposen a la reticència dels Mossos a les barreres físiques

- GUILLEM SÀNCHEZ BARCELONA

La Junta de Seguretat de Barcelona ha decidit col·locar barreres físiques en indrets molt concorregu­ts pels turistes per dificultar accions terroriste­s com la del 17 d’agost passat. Els pilons s’instal·laran, per fi, a la Rambla i a la zona de la Sagrada Família. A la imatge, un furgó policial a Canaletes, ahir a la nit.

La Junta de Seguretat Local de Barcelona ha decidit finalment recórrer als polèmics bol·lards per protegir espais concorregu­ts de la ciutat com la Rambla o els voltants del temple de la Sagrada Família. Aquestes barreres físiques es van convertir durant el Nadal passat en un element de confrontac­ió entre el Cos Nacional de Policia i els Mossos d’Esquadra, quan el primer en va aconsellar la instal·lació a les principals ciutats espanyoles –inclosa la capital catalana– per impedir atemptats terroriste­s consistent­s en atropellam­ents massius.

Els Mossos d’Esquadra, amb un paper prepondera­nt a la Junta de Seguretat Local de Barcelona (l’òrgan que reuneix representa­nts de tots els cossos policials amb presència a la ciutat i que pren les decisions en matèria antiterror­ista), van rebutjar públicamen­t el consell. Van argüir que, sense estar en contra dels bol·lards, no eren partidaris d’installar aquesta mena d’elements indiscrimi­nadament a totes les zones susceptibl­es de ser atacades per un conductor gihadista.

El model preventiu dels Mossos, va explicar llavors la policia catalana, es basa en els informes que elabora la Comissaria General d’Informació. A partir d’aquests s’analitza cada punt de la ciutat i cada gran esdevenime­nt que acull, i es dissenya la millor manera d’evitar un atemptat terrorista. La polèmica, sobretot, va sorgir perquè els Mossos van veure en aquell avís de la policia espanyola una ingerència estatal. Després de la recent aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó, que ha cessat el major de la policia catalana, Josep Lluís Trapero, i ha deixat el cos en mans del Ministeri de l’Interior, aquella disputa competenci­al sembla ara molt llunyana.

EL DIA DE L’HORROR El 17 d’agost passat, Younes Abouyaaqou­b, un jove de Ripoll de 22 anys, va atropellar mortalment 14 persones i en va ferir més d’un centenar llançant la seva furgoneta contra els vianants de la Rambla. Una setmana més tard, el 23 d’agost, es va reunir de forma extraordin­ària la Junta de Seguretat. En aquella trobada es va arribar a l’acord d’augmentar la presència policial als carrers i incrementa­r el nombre de barreres físiques entre vianants i cotxes. Això segon tenia un caràcter temporal, mentre un grup de treball creat expressame­nt debatia quina era la millor manera de protegir la ciutat contra els atropellam­ents massius.

Fonts del consistori subratllen que la decisió anunciada ahir no implica un canvi de direcció en l’estratègia de seguretat seguida fins ara. Els mateixos paràmetres que van guiar la negativa de fa gairebé un any a instal·lar bol·lards segueixen valent. Perquè el que prima és no canviar la cara de Barcelona, no accentuar la sensació de «ciutat blindada». Els bol·lards, no obstant, finalment sí que s’instal·laran en alguns punts, que encara han preferit no revelar.

JARDINERES I MOBILIARI L’estudi del grup de treball jugarà amb bol·lards, amb jardineres, amb l’arbrat i amb elements del mobiliari urbà per tallar el pas dels cotxes a zones concor-

regudes de vianants. El raonament que guia la col·locació d’aquests obstacles és simple: si un cotxe no pot accedir al territori dels vianants, un conductor suïcida no podrà envestir-los.

SAGRADA FAMÍLIA, DE VIANANTS Una altra de les conclusion­s d’aquest treball alterarà significat­ivament la mobilitat de la ciutat. Consistirà a convertir en zona de vianants l’entorn de la Sagrada Família. La mesura implicarà tallar el trànsit dels carrers Marina, Sardenya i Provença. Vora el temple es produeixen diàriament aglomeraci­ons. I la mateixa cèl·lula terrorista de Younes Abouyaaqou­b pretenia, en realitat, atemptar contra aquest objectiu. Per les dues raons, s’allunyarà el trànsit d’aquest punt i s’assegurarà el nou territori reservat a vianants amb més barreres físiques.

 ?? JULIO CARBÓ ?? Alarma a la Sagrada Família per una furgoneta sospitosa, el 12 de setembre.
JULIO CARBÓ Alarma a la Sagrada Família per una furgoneta sospitosa, el 12 de setembre.
 ?? FERRAN NADEU ??
FERRAN NADEU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain