El Periódico - Català

No donem l’abast, Mariano

- Antón Losada

Ens pensàvem que ho havíem vist tot sobre la corrupció com a forma de govern després de l’enfonsamen­t del règim popular a València, però l’enfonsamen­t de l’aguirrisme a Madrid ho bat tot. No donem l’abast per processar tant diner negre, tant puticlub i tant fill de puta. Els casos Púnica i Lezo estan esclatant com bombes de dispersió. La implosió interna del PP que no va aconseguir provocar la Gürtel pot acabar detonant-la la guerra de bandes en el si del PP madrileny.

La corrupció planteja un dilema a tot líder, o reduir els costos polítics fent neteja o reduir els costos organitzat­ius mantenint la llei del silenci. No es pot exemplific­ar i protegir el partit a la vegada. Mariano Rajoy sempre ho ha tingut clar: primer el partit i després la corrupció. La seva prioritat ha sigut evitar que ningú se sentís abandonat i iniciés el pànic en cadena al crit de campi qui pugui. En aquest assumpte, a Rajoy li importa el que pensin els seus votants, no els que no l’han votat mai ni el votaran. La seva preocupaci­ó ha sigut convèncer els seus que no han fet res que no facin els altres. Una de les seves fortaleses ha residit a saber convertir la trama de finançamen­t irregular del PP en una causa general contra la política.

Aquesta estratègia de resistènci­a que tan bé va funcionar per als escàndols del passat, ja no resulta fiable per als casos del present. Luis Bárcenas és un profession­al, un home de partit que esperava lleialtat a canvi del seu silenci. Una vegada que se li va haver garantit l’empara, el seu silenci ha quedat blindat. Ignacio González, Paco Granados o Esperanza Aguirre no són exactament gent de partit; són oportunist­es que van utilitzar el partit per arribar a la fama. Ni se’ls passa per la imaginació sacrificar-se per una organitzac­ió a la qual no creuen que deguin res i farà el mateix si pot. Estan a un pas de declarar que tot era per al partit i Rajoy n’estava al corrent. Delataran qui faci falta a can-

 ?? EFE / CHEMA MOYA ?? Luis Bárcenas i Francisco Correa, durant el judici del ‘cas Gürtel’.
EFE / CHEMA MOYA Luis Bárcenas i Francisco Correa, durant el judici del ‘cas Gürtel’.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain