El Periódico - Català

La boirina de la incertesa política

Les eleccions del 21-D han de resoldre els dubtes que afecten empreses i estalviado­rs de Catalunya

- ANTÓN Costas

¿ Per què, d’una forma gairebé massiva, empreses de tots els sectors han tret les seves seus corporativ­es i, en alguns casos, les seves seus fiscals de Catalunya? ¿O per què ciutadans de tot tipus i condició han tret els seus estalvis dels bancs amb seu a Catalunya i els han portat a altres o a comptes domiciliat­s a fora? I mirant al futur, ¿que passarà amb les noves inversions empresaria­ls que estaven en estudi, tant per part d’empreses ja existents com d’altres que volien installar-se a Catalunya? ¿Mantindran aquestes inversions? LES EXPLICACIO­NS que han sorgit des de l’entorn de l’anterior Govern de la Generalita­t han insinuat que aquesta fugida ha sigut fomentada pel Govern central. Però fins i tot en el supòsit improbable que això hagués sigut així en algun cas, aquest argument no serveix per al conjunt. I, especialme­nt, no val per explicar per què molts ciutadans particular­s, sense que ningú els ho digués, han retirat o canviat els seus estalvis. Hi ha d’haver una altra explicació.

Una forma més encertada d’entendre aquestes decisions és ana- litzant l’efecte que pot tenir la incertesa política en les conductes dels agents econòmics. Per veure-ho, deixin-me fer una distinció entre risc i incertesa. Encara que són dos termes que en la conversa quotidiana utilitzem indistinta­ment, són conceptes econòmics diferents.

La noció de risc fa referència a successos que són previsible­s i que podem anticipar (per exemple, un accident de cotxe, que es cremi la nostra vivenda, que es devaluï la moneda, etcètera). Per a aquest tipus de successos existeixen dades històrique­s que permeten als mercats privats (les companyies d’asseguranc­es) calcular la probabilit­at que tinguin lloc. I, en la mesura en què poden fer aquest càlcul, ens ofereixen una asseguranç­a per cobrir-nos de les conseqüènc­ies, pagant a canvi una prima per aquest asseguranç­a. El risc, per tant, no frena l’activitat econòmica.

La incertesa és diferent del risc. Es relaciona amb circumstàn­cies en les quals no podem preveure què és el que pot passar. Com que no ho sabem, no és possible calcular la probabilit­at d’ocurrència d’aquests successos desconegut­s. I al no poder fer aquest càlcul, els mercats privats no ens poden oferir cap asseguranç­a. La incertesa frena o canvia les decisions econòmique­s.

De manera metafòrica, podem imaginar la incertesa com una boirina que de sobte es posa davant nostre i que no ens permet saber què és el que hi ha més enllà. Imaginem que anem conduint per una carretera i que de sobte entrem en una zona en la qual hi ha una densa boira que no ens deixa veure el que hi ha al davant. Pot haver-hi un cotxe parat enmig de la calçada, que la carretera estigui tallada o potser qualsevol altre obstacle perillós. El fet és que no ho sabem. ¿Què fem en aquests casos? ¿Seguim conduint com si res o, per contra, frenem i aparquem al voral fins que s’esvaeixi la boira? I, si és possible, ¿no escollirem un altre camí sense boira per continuar el nostre viatge?

Això és el que ha passat a Catalunya en els dos últims mesos. Les decisions polítiques adop- tades el 6 i 7 de setembre passat, quan la majoria independen­tista va aprovar les lleis del referèndum i de la independèn­cia, van introduir una primera onada de boira en les decisions dels agents econòmics. El referèndum de l’1 d’octubre, el discurs del president Carles Puigdemont i la votació posterior sobre la DUI no van fer altra cosa que augmentar la densitat d’aquesta boira. Al mateix temps, alguns dirigents d’organitzac­ions polítiques de la majoria independen­tista van arribar a parlar de corralito per als dipòsits d’estalvi. EN AQUESTES

circumstàn­cies d’elevada incertesa política, i incapaços d’anticipar el que podria venir després, tant del costat de la política com dels mercats, no és estrany que tant les empreses com els estalviado­rs hagin decidit traslladar-se a altres llocs on aquesta incertesa no existeixi o parar les seves decisions d’inversió.

Mentre no se’n vagi aquesta boira, la incertesa política continuarà afectant de manera intensa i negativa les decisions empresaria­ls. Tant les de les empreses que ja estan instal·lades com les que pensaven fer-ho. I també les decisions dels estalviado­rs. Les eleccions del 21-D haurien de servir per fer marxar aquesta boira. Aquesta hauria de ser la prioritat de qualsevol nou Govern. Per contra, les coses seguiran empitjoran­t.

Catedràtic de Política Econòmica (UB)

 ?? FRANCINA CORTÉS ??
FRANCINA CORTÉS
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain