El Periódico - Català

Merkel topa amb dificultat­s per forjar el tripartit

Conservado­rs, liberals i verds esgoten els terminis aferrats als seus programes Els refugiats, la fiscalitat i el medi ambient separen les tres forces

- EL PERIÓDICO

La cancellera alemanya, Angela Merkel, confiava ahir a la nit a poder assolir en les següents hores un acord preliminar entre el seu bloc conservado­r, els verds i els liberals per a la formació d’una coalició de govern, tot i que va admetre que era «difícil» tenint en compte les «serioses diferèncie­s» existents.

«Avui [per ahir] és el dia que hem de posar-nos en el lloc de l’altre i preguntar-nos què és important per a l’altre. Si ho aconseguim, i crec que és possible, aleshores podem tenir un resultat positiu al final de les negociacio­ns», va afirmar Merkel abans d’entrar a les dependènci­es del Parlament on se celebraven les converses.

Després de les eleccions del mes de setembre, els tres blocs van començar a parlar d’una possible coalició a mitjans d’octubre i van acordar consensuar un pacte de mínims, que haurà de ser ratificat per la direcció dels respectius partits abans de començar les negociacio­ns formals per constituir l’anomenada coalició Jamaica, pel fet de coincidir els colors dels partits –conservado­rs, liberals i verds– amb els de la bandera d’aquell país.

Merkel va admetre que existien «serioses diferèncie­s» entre els partits i que tots lluitaven perquè en el futur programa de govern figurin com més elements del «que representa la identitat d’un partit». «Si s’aconseguei­x, el resultat pot ser molt important per al nostre país en temps d’una gran polaritzac­ió, que postures molt, molt diferents siguin capaces, malgrat això, de treballar conjuntame­nt per les persones en aquest país», va afirmar.

«UN HURACÀ SOBRE ‘JAMAICA’» Les dissension­s són encara notables en matèries com l’acollida de refugiats i el dret a la reagrupaci­ó familiar, el medi ambient –en què insisteixe­n els Verds–, el transport –on la CSU, els socis bavaresos de Merkel, vol imprimir el seu segell– i la política fiscal, amb els liberals aspirant a ocupar el Ministeri de Finances. «Gairebé totes les qüestions són nous objectes de litigi», admetia dimecres passat amb aire pessimista el liberal Wolfgang Kubicki, que també va avisar: «Un huracà plana en aquests moments sobre Jamaica».

Durant gairebé un mes, els negociador­s

han mantingut acalorades discussion­s, esquitxade­s de disputes en públic, per veure si els distants partits podrien dirigir junts el país. El que ara hauran d’anunciar és si es donen per vençuts davant els desacords o passen a l’etapa següent, és a dir, a l’elaboració d’un «contracte de coalició» amb l’objectiu de formar Govern abans de Nadal.

Els analistes coincideix­en a dir que, després d’una victòria decebedora en les legislativ­es i l’ascens de la ultradreta, la cancellera que ha dirigit la primera economia europea durant 12 anys no està en condicions d’exigir gaire als seus possibles aliats de govern. I això és així atès que els socialdemò­crates de l’SPD, que van encaixar un pèssim resultat en els comi-

cis, van deixar clar que no repetirien coalició amb Merkel i passarien a l’oposició.

MERKEL S’HI JUGA LA CARRERA/ «Per a la cancellera, no és només el seu pròxim mandat el que depèn de l’èxit de la coalició Jamaica, sinó també la continuaci­ó de la seva carrera política», va escriure el sensaciona­lista Bild ahir. En les últimes setmanes, però, el suport popular a aquest tripartit sense precedents s’ha vist erosionat seriosamen­t. Si els partits no arriben a un acord, «les noves eleccions seran inevitable­s. I ningú les vol», ha avisat Der Spiegel. Els analistes temen que poguessin beneficiar la xenòfoba Alternativ­a per a Alemanya (AfD), que amb gairebé del 13% dels vots va irrompre al setembre per primera vegada al Bundestag.

 ??  ?? Merkel es dirigeix als periodiste­s abans d’iniciar la negociació d’ahir.
Merkel es dirigeix als periodiste­s abans d’iniciar la negociació d’ahir.
 ?? AP / MICHAEL KAPPELER ??
AP / MICHAEL KAPPELER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain