El Periódico - Català

Macron guanya

Els sindicats a penes

- EVA CANTÓN

mobilitzen el carrer contra la reforma laboral del president durant el quart dia de protestes del curs polític

Fa un any, el 16 de novembre del 2016, Emmanuel Macron anunciava la seva candidatur­a a les eleccions presidenci­als. Ningú es podia imaginar que arribaria a l’Elisi en sis mesos ni la sacsejada que l’exministre d’Economia de François Hollande clavaria al tauler polític francès. En el seu programa ni d’esquerres ni de dretes, Macron va situar la reforma del mercat laboral com una prioritat per transforma­r el país i es va comprometr­e a aprovarla via decret en el primer tram del seu mandat. Les anomenades ordenances que canvien el marc laboral es van firmar el 22 de setembre i abans de finals del 2017 el nou text entrarà en vigor.

Si al seu predecesso­r li va costar mesos d’enceses protestes als carrers, Macron està a punt de guanyar el pols als sindicats, que no han aconseguit la unitat necessària per fer perillar la reforma laboral de l’Executiu. La jornada de mobilitzac­ió d’ahir, la quarta des de l’inici del curs, va demostrar que la contestaci­ó es desinfla. Encara que s’hi va sumar Força Obrera (FO), contrària a la reforma però reticent a l’estratègia de la més bel·ligerant CGT, a París hi va haver uns 8.000 manifestan­ts, segons la policia (40.000 segons els organitzad­ors), la meitat que el 21 de setembre i lluny dels 24.000 del 12 de setembre. Les 170 protestes programade­s a tot França amb prou feines van tenir ressò.

Tot i això, el secretari general de la CGT, Philippe Martinez, no pensa tirar la tovallola. «Aquesta jornada de mobilitzac­ió sindical contra la política liberal de Macron no és l’últim cartutx», va assegurar a l’inici de la marxa parisenca, que va sortir de la plaça de la República i va finalitzar a la de Nació enmig de gasos lacrimògen­s després dels incidents protagonit­zats per uns 50 encaputxat­s.

Amb consignes en contra «dels decrets liberals» del Govern, «la ruptura» del model social francès i «el president dels rics», a la mobilitzac­ió es van sumar alguns sindicats estudianti­ls contraris a la reforma del

El sector sindical no ha aconseguit la unitat necessària per fer perillar la política liberal

sistema d’accés a la universita­t recentment presentada pel Govern, que contempla per primera vegada criteris de selecció per entrar a les facultats amb problemes de plaça.

També hi va haver molts militants de la França Insubmisa, el cap de files de la qual, Jean-Luc Mélenchon, va participar en la manifestac­ió de Marsella sense estalviar crítiques a una estratègia sindical que, segons el seu parer, ha impedit crear un front comú amb les forces polítiques.

«Tot sembla conduir a una derrota del moviment obrer tradiciona­l. Seria un fet sense precedents», alertava recentment al seu blog Mélenchon, que va admetre fa uns dies que Macron havia guanyat la primera mànega. «Ara augmenten les possibilit­ats que guanyi per KO», va afegir.

 ?? REUTERS / JEAN-PAUL PELISSIER ?? Treballado­rs d’Arcelor Mittal, en la manifestac­ió de Marsella, ahir.
REUTERS / JEAN-PAUL PELISSIER Treballado­rs d’Arcelor Mittal, en la manifestac­ió de Marsella, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain