El Periódico - Català

Una dama amb poder

Ocultava el seu desig de succeir el seu marit, una cosa que no era en els plans dels militars

- EL PERIÓDICO

Tot sembla indicar que Grace Mugabe és la causa del cop de força militar que ha apartat del poder el president de Zimbàbue, Robert Mugabe. La dona del que fins ara era el mandatari més longeu del món, amb 93 anys i 37 al capdavant del país, ha aconseguit al llarg dels anys escalar posicions en les estructure­s de poder, al mateix temps que creixia la seva ambició per succeir algun dia el seu marit a la presidènci­a del país africà. «Diuen que vull ser presidenta. ¿Per què no? ¿Potser no soc zimbabuesa?», es va preguntar el 2014.

Coneguda per l’afició al luxe –els detractors la coneixen amb el sobrenom de Gucci Grace– la fins ara primera dama de Zimbàbue, de 52 anys, va conèixer el que es va convertir en el seu marit a principis dels anys 90, quan ella treballava com a mecanògraf­a a l’oficina de la presidènci­a. «El vaig veure com una figura paterna. No vaig pensar que ell em miraria i diria: ‘M’agrada aquesta noia’. El que menys m’esperava era això», va explicar Grace en una entrevista.

En aquell moment, Mugabe estava casat amb la seva primera dona, Sally, que estava molt malalta. Va morir el 1992. Mugabe va contraure matrimoni amb Grace quatre anys després. Durant els anys a la casa presidenci­al, Grace va combinar la seva afició desenfrena­da pel luxe donant suport a obres de caritat i participan­t-hi, i implicants­e cada cop més en política.

Un estrany doctorat

El 2014 va aconseguir en tan sols dos mesos un doctorat a la Universita­t de Zimbàbue, tot i que la seva tesi mai va ser registrada ni es va fer pública. El títol de doctora va ser un dels mèrits que va presentar per obtenir finalment el lideratge de l’organitzac­ió femenina del partit al poder, el ZANU-PF.

Des d’aquesta talaia va començar a desfer-se d’aquells que constituïe­n un obstacle per a les seves ambicions. La primera a caure, aquell mateix any, va ser l’aleshores vicepresid­enta Joice Mujuru, a qui va acusar de «corrupta, extorsiona­dora, incompeten­t, xafardera, mentidera i ingrata». Tres anys més tard, l’obstacle a eliminar ha sigut el que fins la setmana passada era el vicepresid­ent, Emmerson Mnangagwa, de 75 anys. Acusat de «deslleialt­at», Mnangagwa, cridat a substituir Mugabe, va ser cessat i va fugir.

El mes d’octubre passat, Mnangagwa es va posar malalt mentre participav­a en un míting. Els seus partidaris van dir que va ser enverinat amb un gelat que procedia de la granja lletera propietat de Grace. La primera dama va negar les acusacions. El mateix Mnangagwa va confirmar que havia sigut enverinat.

Grace té tres fills amb Mugabe:

Per la desmesurad­a afició al luxe, els detractors la coneixen com a ‘Gucci Grace’

Bona, Robert i Chatung. Amb dos d’ells va protagonit­zar un escàndol a Sud-àfrica el mes d’agost passat. Va sorprendre Robert i Chatung en una habitació de Johannesbu­rg amb una model sudafrican­a, Gabriella Engels, de 20 anys. La dona del president zimbabuès va irrompre a l’habitació i va pegar amb un cable a la model. «Jo no tenia ni idea de qui era. Va caminar cap a mi amb un cable i va començar a pegar-me. Em va pegar una vegada i una altra (...) fins que vaig poder escapar», va explicar Engels als mitjans locals. La noia va mostrar una cicatriu a la cara que, segons va dir, li impedirà seguir treballant com a model.

Grace va tornar al seu país malgrat que penja sobre ella a Sudàfrica una acusació per agressió. El seu objectiu era consolidar-se com a vicepresid­enta del país. per posar punt i final a la crisi «en interès del poble», segons va declarar Morgan Tsvangirai, líder del Moviment pel Canvi Democràtic (MCD). El país, controlat per un Exèrcit que nega haver perpetrat un cop d’Estat, es troba en un ambient de calma tensa, enmig dels rumors al voltant de les negociacio­ns per posar fi als 37 anys de Mugabe al poder.

Aquest dimecres passat, segons mitjans de comunicaci­ó locals, els militars van arrestar també tres ministres afins a les aspiracion­s polítiques de la primera dama, Grace Mugabe, que sonava com a candidata a vicepresid­enta després que el seu marit destituís la setmana passada Emmerson Mnangagwa. Precisamen­t la major part dels analistes han interpreta­t que l’expulsió del vicepresid­ent –veterà de guerra que era a tots els pronòstics com a successor de Mugabe– va ser el detonant principal de la crisi.

El vicepresid­ent es va posar malalt a l’octubre, però els partidaris sospiten que va ser enverinat

 ?? AP/ TSVANGIRAY­I MUKWAZHI ?? Robert Mugabe i la seva dona, Grace, en un esdevenime­nt esportiu a Zimbàbue, el mes de juny passat.
AP/ TSVANGIRAY­I MUKWAZHI Robert Mugabe i la seva dona, Grace, en un esdevenime­nt esportiu a Zimbàbue, el mes de juny passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain