El Periódico - Català

El Congrés fa el primer pas per a la reforma fiscal de Trump

Els demòcrates al·leguen que la baixada impositiva beneficiar­à sobretot els rics

- RICARDO MIR DE FRANCIA

Donald Trump va anar ahir al Congrés per animar els diputats conservado­rs de la Cambra de Representa­nts poc abans que aprovessin la seva reforma fiscal, un pla que ara haurà de ratificar el Senat perquè pugui convertir-se en llei. La reforma preveu una massiva rebaixa d’impostos per a empreses i contribuen­ts per valor d’1,5 bilions de dòlars durant els pròxims 10 anys i aspira a simplifica­r el sistema impositiu. A ulls de l’Administra­ció servirà per estimular l’economia i propulsar la inversió, encara que els demòcrates sostenen que només es tracta d’un estratagem­a per beneficiar els rics i les multinacio­nals a costa d’engreixar el dèficit i el deute. En contra del pla també s’ha posicionat un grup de 400 milionaris, per als quals només «exacerbarà la desigualta­t».

En els 10 mesos transcorre­guts des que va arribar a la Casa Blanca, Trump ha sigut incapaç d’aprovar alguna de les reformes legislativ­es que va prometre durant la campanya, malgrat que el seu partit té majoria a les dues cambres del Congrés. Els seus esforços per revocar Obamacare han fracassat; tampoc ha aconseguit finançar el mur de Mèxic, i el seu ambiciós pla per modernitza­r les infraestru­ctures no ha engegat. Per això és tan important la reforma fiscal, un dels pocs temes que segueix unint els conservado­rs, sempre partidaris de massives baixades d’impostos. No sembla importar-los gens que, segons l’Oficina de Pressupost­os del Congrés, el seu pla reduirà sensibleme­nt la recaptació fiscal i augmentarà en 1,7 bilions de dòlars el deute durant els pròxims 10 anys.

OPOSICIÓ DE 13 REPUBLICAN­S El projecte de llei de la Cambra baixa es va aprovar sense ni un vot demòcrata i l’oposició de 13 republican­s. L’objectiu de Trump és poder firmar la llei abans que s’acabi l’any. Per aconseguir-ho, el seu partit haurà de reconcilia­r les diferents versions presentade­s a les dues càmeres. Les seves diferèncie­s són notables, però totes dues contemplen una rebaixa significat­iva de l’impost de societats per a les grans empreses, que passaria del 35% al 20%. Inicialmen­t també baixarien els impostos de la gran majoria de contribuen­ts, però a partir del 2027 els beneficis per a bona part de la classe mitjana s’evaporarie­n.

Segons diverses anàlisis, l’1% més ric del país seria el més beneficiat per la reforma. Entre altres coses, podrien veure com desapareix l’impost de succession­s, que als Estats Units només taxa les herències superiors a cinc milions de dòlars amb un gravamen del 40%.

Així ho pensen també els 400 multimilio­naris que han enviat una carta al Congrés denunciant la reforma, noms com George Soros, Steven Rockefelle­r o els propietari­s de Ben & Jerry’s. «El pla fiscal republicà beneficiar­à desproporc­ionadament els rics i les corporacio­ns», van escriure. «Ens preocupa enormement que la caiguda d’ingressos derivi en retallades profundes per a serveis crítics com l’educació, Medicare o Medicaid», van afegir.

 ?? REUTERS / JOSHUA ROBERTS ?? Trump arriba a la reunió que va mantenir ahir amb els diputats republican­s abans de la via lliure a la reforma fiscal.
REUTERS / JOSHUA ROBERTS Trump arriba a la reunió que va mantenir ahir amb els diputats republican­s abans de la via lliure a la reforma fiscal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain