El Periódico - Català

Humiliades i violades

Les oenagés Moltes de les víctimes

- EL PERIÓDICO

recullen testimonis i denuncien agressions sexuals de soldats de l’Exèrcit birmà a dones rohingyes han sigut forçades per diversos homes

Des del 25 d’agost, més de mig milió de rohingyes han fugit a Bangla Desh escapant de la dura repressió de l’Exèrcit birmà. Violència que l’ONU qualifica de «neteja ètnica». Les forces de Birmània han causat morts, han destruït llars i han violat dones i nenes. Un informe de Human Rights Watch (HRW) publicat ahir denuncia les agressions sexuals que pateixen milers de dones d’aquesta minoria musulmana.

L’oenagé ha entrevista­t una cinquanten­a de dones que s’han escapat dels seus poblats. D’elles, 29 van ser violades abans i durant la destrucció de casa seva. Totes elles, que pertanyien a diferents localitats de l’estat de Rakhine, van ser agredides repetidame­nt per homes uniformats. HRW desconeix el nombre exacte de violacions. Malgrat tot, moltes oenagés que treballen als camps de refugiats asseguren haver rebut centenars de denúncies.

Silenci per por

El nombre de casos registrats en l’estudi és una petita mostra de la totalitat d’assalts sexuals que es produeixen diàriament a Rakhine. Moltes víctimes són assassinad­es després de ser violades, altres s’estimen més no denunciar per por de no poder afrontar la despesa econòmica de l’assistènci­a mèdica o per falta de confiança a obtenir una compensaci­ó. Almenys dues terceres parts de les superviven­ts entrevista­des no van denunciar els atacs a les autoritats o a organitzac­ions humanitàri­es.

El document afirma que moltes de les violacions van ser múltiples. En alguns casos hi van participar fins a cinc militars. Les víctimes van patir tota mena d’humiliacio­ns, bufetades, puntades de peu i cops de puny. A més a més, la majoria d’aquestes dones van presenciar l’assassinat dels seus fills, pares i altres familiars pròxims.

Hala Sadak, una adolescent de 15 anys, va denunciar, per exemple, que els soldats la van despullar i la van arrossegar des de casa seva fins a un arbre pròxim on uns 10 homes la van violar. «Quan el meu germà i la meva germana van venir a buscar-me, jo estava estirada a terra. Es van pensar que era morta», assegura.

Falta d’assistènci­a mèdica

HRW afirma que cap víctima va rebre atenció mèdica a Birmània. El Govern birmà ha restringit l’ajuda humanitàri­a a l’estat de Rakhine i les dones no han sigut ateses ni per infecció pel VIH ni tampoc en casos de protecció anticoncep­tiva.

Depressió, estrès posttraumà­tic, infeccions o sagnat vaginal són alguns dels llastos amb els quals aquestes dones han hagut de viatjar fins a Bangla Desh. Les autoritats d’aquest país han facilitat ajuda mèdica als rohingyes als camps de refugiats. Però el caos per la saturació impedeix que moltes de les afectades hagin pogut rebre les atencions necessàrie­s.

 ?? REUTERS / MOHAMMAD PONIR HOSSAIN ?? Refugiats Una dona rohingya amb els seus fills, a Teknaf, Bangla Desh.
REUTERS / MOHAMMAD PONIR HOSSAIN Refugiats Una dona rohingya amb els seus fills, a Teknaf, Bangla Desh.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain