El Periódico - Català

Bèlgica demana a Espanya dades de la presó on aniria Puigdemont

Interior remet la informació al jutge, que podria decidir avui sobre l’extradició

- ÁNGELES VÁZQUEZ SILVIA MARTÍNEZ

La Fiscalia de Brussel·les ha volgut arribar a la vista d’avui a la Cambra del Consell amb els deures fets i amb informació suficient per satisfer els possibles dubtes que puguin sorgir-li al jutge encarregat de decidir si accepta o no l’euroordre emesa per l’Estat espanyol contra Carles Puigdemont i els quatre exconselle­rs catalans. Això explica la llarga llista d’aclariment­s que ha demanat a la jutge Carmen Lamela: des d’informació sobre les presons espanyoles fins a detalls com el centre penitencia­ri en concret on ingressari­en els cinc polítics catalans en cas de ser extradits. El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va confirmar ahir mateix que ja havia remès informació «absolutame­nt detallada» sobre tot el que s’havia sol·licitat, i va reiterar que «ningú a Europa donarà lliçons» a Espanya sobre el seu «exemplar» Estat de dret.

Segons fonts jurídiques espanyoles, la fiscalia belga va demanar informació relativa a tres àmbits. Per començar, sobre el sistema penitencia­ri espanyol i, en concret, sobre el règim intern a les presons espanyoles i fins i tot el nom de les presons on ingressari­en Puigdemont i els quatre exconselle­rs que segueixen amb ell a Brusselles (Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret).

La petició d’aquestes dades té un motiu molt clar, i és que una sentència del Tribunal de Justícia de la UE del 2015, sobre els casos Aranyosi i Caldararu, dictamina que l’execució d’una euroordre s’ha d’ajornar «si existeix un risc real de tracte inhumà o degradant degut a les condicions de detenció de la persona afectada en l’Estat membre» que emet el mandat. Per determinar si existeix aquest risc, el magistrat encarregat d’executar l’ordre pot sol·licitar «informació urgent».

A més, la fiscalia belga vol saber en cas de ser extradits qui és el jutge que instrueix la causa, si és el mateix que els jutjarà, si les parts tenen accés a tot el procedimen­t i si l’Audiència Nacional és un tribunal ordinari. Per últim, reclama més detalls sobre les cinc euroordres. Per exemple, sobre les resolucion­s aprovades pel Govern català que vulneren la legislació espanyola, més detalls sobre els presumptes delictes comesos i les fites del procés independen­tista, com pot ser el referèndum de l’1-O.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain