El Periódico - Català

EL VAIXELL DEL PIOLÍN SALPA DEL PORT DE BARCELONA

-

Barcelona El Moby Dada, més conegut com el vaixell del Piolín, un dels tres creuers convertits en hotels flotants per als policies destinats a Catalunya, va salpar ahir tocades les 10.30 hores del port de Barcelona. L’espai que va deixar aquest vaixell va ser ocupat poques hores després pel GNV Azzurra, una altra embarcació policial que fins ara estava fondejada al port de Tarragona. D’aquesta manera, hi continua havent dos vaixells destinats a agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya, tots dos al port de Barcelona. G. S.

El Parlament basc va votar ahir en contra de reconèixer la República Catalana com demanava EH Bildu en una moció que han rebutjat Elkarrekin Podem, PSE-EE i PP, i en la qual s’ha abstingut el PNB. Això sí, va aprovar, amb els vots de la coalició abertzale i del PNB, una iniciativa en la qual la Cambra mostra el seu «respecte i acompanya» les resolucion­s del Parlament del 27 d’octubre, en què es projecta Catalunya com «un Estat de dret independen­t, sobirà, democràtic i social».

El Parlament basc també va rebutjar les mesures «excepciona­ls d’intervenci­ó» a l’empara del 155 perquè «amputen la representa­ció institucio­nal» de Catalunya i converteix­en el seu autogovern en «una Carta Atorgada». I va manifestar que només li correspon a la societat catalana i a la seva «legítima representa­ció institucio­nal» determinar el seu futur per camins democràtic­s i pacífics.

RAJOY ACTUA AMB SUPÈRBIA Durant el debat, la parlamentà­ria d’EH Bildu Maddalen Iriarte va denunciar que Espanya «mai en la seva història ha negociat ni ha intentat arribar a pactes per la seva pròpia voluntat» i va acusar el PP i el PSOE de «falsificar documents per desacredit­ar, per exemple, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i intentar escampar la confusió». «Si tornen a les urnes els més de dos milions de ciutadans que van optar per la independèn­cia l’1 d’octubre, no hi ha ni diplomàcia ni premsa ni ningú que pugui continuar tapant les vergonyes d’Espanya», va avisar.

El portaveu del PNB, Joseba Egibar, per la seva part, va acusar Mariano Rajoy d’actuar amb «supèrbia» i va defensar la «legitimita­t democràtic­a total» de les institucio­ns ca-

Joseba Egibar PNB «No hi ha solució per a les realitats nacionals a Espanya si no es tenen els mateixos drets polítics»

talanes per criticar el 155. Així mateix, va assegurar que el 21-D «oferirà una fotografia favorable per a Catalunya» perquè la seva ciutadania «té dret a decidir». Segons Egibar, «no hi ha cap solució per a les realitats de caràcter nacional si no tenen els mateixos drets polítics» perquè l’estratègia de la bilaterali­tat «requereix algú altre a la taula i respecte a l’altre i això significa igualtat».

PESCAR EN AIGÜES TÈRBOLES Des d’Elkarrekin Podem, el diputat Lander Martinez va considerar que s’havia tornat a portar el debat sobre Catalunya al Parlament basc «perquè alguns volen pescar en aigües tèrboles», i va afirmar que, davant la situació catalana, «una majoria plural de bascos ha sentit pena i ràbia de veure com ningú parava una espiral endimoniad­a que només conduïa a un xoc de trens inútil» i al veure que «s’han vulnerat drets humans i principis democràtic­s fonamental­s».

 ??  ??
 ?? EFE / DAVID AGUILAR ?? El ‘lehendakar­i’ Urkullu, ahir, al Parlament basc.
EFE / DAVID AGUILAR El ‘lehendakar­i’ Urkullu, ahir, al Parlament basc.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain