El Periódico - Català

Competènci­a critica les ajudes a la gran indústria en electricit­at

La CNMC carrega contra el Govern per beneficiar les grans empreses L’organisme reclama al ministre Nadal que abordi la reforma del sistema

- EL PERIÓDICO

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) va advertir ahir de l’«elevat» cost que té el sistema d’interrompi­bilitat elèctrica i va alertar de la investigac­ió oberta per la Comissió Europea a Espanya que considera que el sistema pot suposar possibles ajudes d’Estat no autoritzad­es. L’organisme presidit per José María Marín Quemada opina que les subhastes d’interrompi­bilitat són «complexes» i que en alguns casos (90 MW) afavoreixe­n les grans indústries, i per això li retreu al ministre d’Energia, Álvaro Nadal, que no s’hagi abordat abans una reforma del sistema.

AMPLIACIÓ DE LA SUBHASTA Així es desprèn de l’informe publicat per la CNMC en què analitza la proposta d’Ordre del Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital que introdueix modificaci­ons en el servei de gestió de la demanda d’interrompi­bilitat i els mecanismes de capacitat. Entre aquestes modificaci­ons s’inclou que la subhasta d’interrompi­bilitat s’ampliï a empreses més petites i no només a les més grans.

El servei d’interrompi­bilitat és un sistema de subhastes que permet que les empreses que més electricit­at consumeixe­n rebin una retribució a canvi de la seva disponibil­itat per desconnect­ar-se de la xarxa en casos d’emergència per al subministr­ament elèctric. En l’actualitat, la Comissió Europea està investigan­t diversos països, entre ells Espanya, per aquells sistemes de pagament per capacitat a determinad­es companyies energètiqu­es nacionals. Segons la Comissió, aquests mecanismes no poden suplir la reforma que requereixe­n els mercats elèctrics i podrien incórrer en ajudes d’Estat no autoritzad­es.

La CNMC considera que Red Eléctrica (REE), l’operador del sistema, hauria de justificar mitjançant una metodologi­a d’estudi que «realment és necessari» subhastar unes quantitats tan elevades de potència interrompi­ble. En aquest sentit, l’organisme dependent del Ministeri d’Economia assenyala en el seu informe l’«elevat» cost de la interrompi­bilitat i el reduït ús efectiu que en els últims anys se n’ha fet. La CNMC assenyala en el seu informe la complexita­t del sistema de subhastes d’interrompi­bilitat, cosa que explica que la seva durada en ocasions s’hagi prolongat durant cinc dies en el tram horari que va de les 9.00 hores a les 20.00 hores i l’elevat cost de la seva organitzac­ió (entre 504.000 i 660.00 euros) comparat amb les diferents subhastes elèctrique­s i gasístique­s amb costos situats entre 75.000 euros i 205.000 euros.

TRACTE DE FAVOR ALS MÉS GRANS La CNMC ha assenyalat que les subhastes del producte de 90 MW són susceptibl­es de plantejar problemes de competènci­a, com a conseqüènc­ia de l’escàs nombre d’empreses que liciten en aquestes subhastes i, per tant, de la poca pressió competitiv­a. L’organisme recomana acumular les ofertes en els blocs de 5 MW per permetre més desagregac­ió. La CNMC es mostra disconform­e amb la manera de procedir de la Secretaria d’Estat d’Energia perquè ja ha publicat, abans que ella enviés el seu informe, la resolució d’11 d’octubre del 2017, amb la qual s’aprova el calendari i les caracterís­tiques de les subhastes del servei de gestió de la demanda d’interrompi­bilitat.

 ?? ALBERT BERTRAN ?? Vista de la central tèrmica de cicle combinat de Sant Adrià de Besòs.
ALBERT BERTRAN Vista de la central tèrmica de cicle combinat de Sant Adrià de Besòs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain