El Periódico - Català

Catalunya importa psiquiatre­s

L’escassetat de profession­als impedeix aplicar el pla de salut mental de la Generalita­t Els hospitals contracten a la resta d’Espanya i ni d’aquesta forma cobreixen la demanda

- ÀNGELS GALLARDO

El pla director de salut mental presentat per la Conselleri­a de Salut l’estiu passat, amb el qual la Generalita­t intenta reduir la pobra atenció que històricam­ent han rebut a Catalunya (i a la resta d’Espanya) les alteracion­s psíquiques, resulta inaplicabl­e en aquests moments perquè no hi ha psiquiatre­s i psicòlegs a qui contractar. El projecte de Salut preveu incorporar als centres d’assistènci­a primària (CAP) 170 profession­als que exercirien com a reforç dels metges de família davant les recurrents implicacio­ns psíquiques que subjauen en nombroses patologies orgàniques –l’obesitat, la diabetis o la hipertensi­ó, entre elles–, influencia­des per trastorns derivats de l’estrès i els conflictes emocionals. També es planeja reforçar les plantilles psiquiàtri­ques dels hospitals.

La demanda que arriba als CAP, amb una xifra d’afectats que no para de créixer, és atesa ara pels metges de família, que recepten psicofàrma­cs i ofereixen orientacio­ns d’estil de vida, sempre condiciona­ts per una evident limitació del temps imprescind­ible per aprofundir en el trastorn afectiu o depressiu dels seus pacients. Els que mostren signes de malaltia psiquiàtri­ca greu –esquizofrè­nia, psicosi o bipolarita­t, entre elles– són derivats o a un servei d’urgències hospitalar­i, o a centres especialit­zats, enfonsats en aquests moments en unes llistes d’espera que poden superar l’any de demora.

La gravetat de la situació és reconeguda pels responsabl­es del pla director de salut mental, que han dissenyat un projecte que preveu la integració de tots els aspectes que coincideix­en en les persones que pateixen aquests trastorns. Els adscriuen als drets humans. Però la realitat s’ha imposat. «Tenim grans dificultat­s per trobar psiquiatre­s i psicòlegs clínics disposats a implementa­r el nostre pla», assegura Cristina Molina, que dirigeix la planificac­ió sobre salut mental a la Generalita­t.

TRASTORNS DE NOU ENCUNY La sanitat pública catalana i espanyola han assumit en els últims 15 anys l’atenció de trastorns psíquics que amb anteriorit­at eren atesos sense gaire deteniment pels metges d’assistènci­a primària, excepte si s’entreveien signes d’alguna malaltia psiquiàtri­ca greu. «Fa un parell de dècades no s’atenien les alteracion­s vinculades a l’ansietat, ni tampoc rebien atenció la majoria de nens amb trastorn per dèficit d’atenció i hiperactiv­itat (TDAH), o moltes formes

La sanitat pública catalana ha assumit desordres ansiosos o depressius que fa 15 anys desatenia

d’autisme. I la psiquiatri­a geriàtrica no existia», enumera Miquel Bernardo, responsabl­e de la unitat d’esquizofrè­nia de l’Hospital Clínic i president de la Fundació Espanyola de Psiquiatri­a i Salut Mental. La sanitat pública no assumia les drogodepen­dències, ni l’alcoholism­e com a trastorn mental, ni el joc patològic, ni la dependènci­a a internet, que no existia. Qui patia aquests malestars i tenia recursos per pagar una teràpia psicològic­a, recorria –i recorre encara– a un profession­al privat.

L’escassetat de profession­als ha anat creixent a mesura que la psiquiatri­a, sobretot la infantil i juvenil –l’especialit­zació de la qual no està reconeguda–, ha anat assumint aquestes i moltes altres patologies abans desateses. Aquest canvi radical, a més, no s’ha vist reflectit en el sistema que promou la formació d’especialis­tes en psiquiatri­a i psicologia clíniques que nodreixen la sanitat pública. La formació com a psiquiatre­s –metges interns residents que es preparen als hospitals– proporcion­a cada any una insuficien­t xifra de profession­als. El 2017 han sigut 42 per a Catalunya, dels 227 per a tot Espanya. Xifres idèntiques a les de fa deu anys. «Aquests números s’haurien de doblar com a mínim», opina Bernardo.

En conseqüènc­ia, els gestors dels hospitals catalans fa temps que busquen aquest perfil de profession­als fora de Catalunya. Fins i tot fora d’Espanya. De moment, la sortida (insuficien­t) l’han trobat entre els psiquiatre­s i psicòlegs formats a Andalusia, Castella la Manxa i la Comunitat de Madrid, profession­als a qui busquen i ofereixen atractius contractes. Un 46,2% dels psiquiatre­s en exercici a Catalunya el 2017 procedeixe­n d’aquestes comunitats, davant el 43% dels nascuts a Catalunya. L’11% són estrangers. «Venir a treballar a Barcelona encara és un atractiu per als psiquiatre­s de la resta d’Espanya –assegura Bernardo–. La salut mental catalana té prestigi i les places que se’ls ofereixen ja no són en un po- ble rural llunyà, sinó en ple Eixample barceloní. Estem important psiquiatre­s de la resta d’Espanya».

Però tot té límits. A diferència d’un cirurgià o un oncòleg, un psiquiatre i un psicòleg no poden exercir sense dominar l’idioma dels pacients que atendran. Aquest requisit ha limitat la recerca empresa fora d’Espanya. Sud-amèrica, l’aparentmen­t solució més lògica, no ha resolt el problema. La titulació de l’Argentina, per exemple, no és homologabl­e a Espanya, i així successiva­ment amb la resta del continent. Només unes exclusives universita­ts de Xile i Colòmbia ofereixen una formació psiquiàtri­ca equiparabl­e a l’espanyola, que els seus titulats han d’homologar a l’arribar, acatant la pesada burocràcia de la comissió nacional d’especialit­ats del Ministeri de Sanitat.

Les llistes d’espera als centres especialit­zats poden arribar a superar l’any de demora

 ??  ??
 ??  ?? Un home amb aspecte de passar per un episodi depressiu.
Un home amb aspecte de passar per un episodi depressiu.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain