El Periódico - Català

El que oculta l’ansietat

L’estrès emocional

- À. G.

agreuja diagnòstic­s de diabetis, hipertensi­ó o dolor anginós

L’ansietat per separació, un sorprenent rebuig a deixar el domicili familiar que mostren nens aparentmen­t sans, fins i tot si es tracta de participar en unes atractives colònies estiuenque­s, és un dels conflictes psíquics que fa un parell de dècades podien quedar resolts amb un parell de bufetades o dues frases del tipus: «No em vinguis amb tonteries...» pronunciad­es sense gaire tacte pel pare o la mare. Així ho relata un psiquiatre barceloní especialit­zat en la infància. Mal tractat, o desatès, aquest conflicte infantil conduïa aquells nens a episodis de terror nocturn, fòbies i greus limitacion­s en la vida adulta. Ara se’ls tracta.

El concepte de salut mental s’ha eixamplat en la sanitat pública fins als límits que han marcat la psiquiatri­a i psicologia de l’occident europeu. Ara, per exemple, s’entén que un estrès emocional incontrola­t que causi ansietat intensa i impedeixi dormir agreuja un diagnòstic de diabetis o hipertensi­ó, i pot causar confusió davant d’un incipient dolor per angina coronària.

També subjau un patiment psíquic en algunes decisions que impliquen un radical canvi estètic quirúrgic, en el procés que condueix a una obesitat destructiv­a o en les múltiples facetes de l’addicció. Aquest cúmul de síndromes, que requeririe­n una intervenci­ó psicològic­a, motiva que la Conselleri­a de Salut intenti portar psiquiatre­s i psicòlegs a la xarxa d’assistènci­a primària. Les consultes dels metges de família són el mirall que reflecteix la societat.

Transforma­ció

«Sempre han existit els trastorns per dèficit d’atenció i hiperactiv­itat, les ludopaties o els trastorns d’ansietat, però la sanitat pública no els atenia ni els reconeixia –reflexiona Enric Álvarez, responsabl­e de l’àrea de Psiquiatri­a a l’Hospital de Sant Pau, de Barcelona–. Ara els inclou, però no tenim prou especialis­tes per atendre’ls».

En aquesta transforma­ció assistenci­al ha sigut determinan­t el fet que tant metges de família com psiquiatre­s compten amb una eventual solució per oferir als seus pacients: una extensa família de psicofàrma­cs susceptibl­es de modificar estats d’ànim, atenuar una ansietat somatitzad­a o modular i mantenir sota nivells tolerables un estat depressiu. Una mateixa pastilla pot complir totes aquestes funcions. Només és imprescind­ible que qui la recepti sigui un autèntic profession­al.

En l’últim trimestre, CAP i hospitals barcelonin­s han rebut desenes de persones –«unes xifres de pacients francament preocupant­s», adverteix el psiquiatre Álvarez– que coincideix­en a patir un encadenat de símptomes que els metges classifiqu­en com a trastorns adaptatius: un fort estrès que es retroalime­nta impe- dint dormir, un estat d’ànim disfòric (trist, molt trist), irritabili­tat i sensació general de caos personal. «Es podria sintetitza­r que els ciutadans no s’adapten bé a un conflicte polític que ho impregna tot», resumeix una psicòloga barcelonin­a.

L’addicció a videojocs, el sexe, la loteria, el pòquer o les xarxes socials, i les conductes autolesive­s són un altre immens focus de demanda d’assistènci­a psicològic­a o psiquiàtri­ca que no només es pot resoldre amb psicofàrma­cs. Catalunya disposa de dues unitats de ludopatia: una instal·lada a l’Hospital de Bellvitge, i una segona ubicada al Sant Pau, que tenen com a missió atendre tota la ciutat de Barcelona. La presència de profession­als és imprescind­ible i urgent, reiteren els especialis­tes.

Els trastorns no són nous, però ara el sistema públic els admet i els atén

La irrupció dels psicofàrma­cs ha permès ampliar la cobertura assistenci­al

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain