El Periódico - Català

Talent i ètica per a l’Àfrica

Patrick Awuah, fundador d’una universita­t a Ghana, s’erigeix en guanyador del prestigiós premi educatiu WISE 2017 Tots els seus estudiants es compromete­n a combatre la corrupció

- MARÍA JESÚS IBÁÑEZ

Tots els estudiants de la universita­t Ashesi, a Berekuso (una gran ciutat situada a la regió est de Ghana), han firmat un codi d’honor en què es compromete­n a combatre la corrupció i evitar qualsevol mala pràctica que se’n pugui derivar. Són alumnes d’Enginyeria, d’Administra­ció d’Empreses, d’Informàtic­a i de Sistemes de Gestió, molts d’ells probableme­nt cridats a dirigir el futur d’aquest país africà, i en totes les seves carreres estudien alguna matèria relacionad­aamblesArt­silesHuman­itats. Perquè el que busca l’Ashesi University College, explica el seu fundador, Patrick Awuah, és «dotar els futurs graduats d’un esperit crític i d’un elevat sentit de l’ètica».

«Tot va passar perquè un any, quan en feia quatre que estàvem en marxa, un professor va detectar que gairebé la meitat de la seva classe havia copiat en una prova», explica Awuah en una conversa amb aquest diari. «Em vaig reunir amb aquells alumnes i els vaig fer veure que no podia ser que els joves, que estan condemnant els règims corruptes que governen a l’Àfrica, mantingues­sin també pràctiques corruptes. Perquè, amb 19 anys, enganyar en un examen és actuar de forma corrupta», argumenta. Va ser així com els mateixos estudiants van idear la creació del codi d’honor que des de fa més d’una dècada aproven en assemblea. «És un sistema semblant al que tenen universita­ts com Princeton, en el seu cas des de fa més d’un segle», comenta.

Awuah acaba de guanyar aquesta setmana un dels premis més prestigios­os que es concedeixe­n actualment en l’àmbit de l’educació, el WISE, dotat amb mig milió de dòlars, en què es reconeix professors implicats socialment, «que han obert un camí per involucrar i inspirar d’altres amb l’objectiu de millorar el destí de zones deprimides del món», segons explica l’organitzac­ió, vinculada a la Qatar Foundation.

La història de Patrick Awuah és la de l’emprenedor que un dia va sortir de Ghana per anar a estudiar als Estats Units. Va començar amb 50 dòlars a la butxaca i va acabar fent fortuna com a enginyer de Microsoft fins que, en un moment deter- minat, l’any 2002, va decidir tornar a l’Àfrica per aplicar-hi el que havia après a Amèrica. «Vaig obrir una nova universita­t, a la qual anomenem Ashesi [l’inici], no per la falta d’universita­ts al meu país, sinó perquè les que ja hi havia no ensenyaven les habilitats del segle XXI, posaven tot l’èmfasi en l’aprenentat­ge memorístic i s’oblidaven del pensament crític, l’ètica i el treball col·laboratiu», argumenta.

«No va ser fàcil trobar l’acord de l’Administra­ció ghanesa, potser pressionad­a per les universita­ts ja existents, perquè homologués les quatre titulacion­s que vam impartir, entre altres coses perquè són graus completame­nt nous al país», relata. Tampoc va resultar senzill «contractar un professora­t habituat a treballar segons noves metodologi­es: molts dels que ho podien fer havien marxat de Ghana, com havia fet jo mateix, i va ser dur convèncer-los perquè tornessin», recorda.

La meitat són dones

La universita­t, en la qual actualment estudien joves de 25 països africans, compta amb un sistema propi de beques per a persones amb menys recursos, assegura el seu fundador. «Un 30% dels nostres alumnes tenen beques del 100% i un 20% reben ajudes parcials», detalla Auwah. D’aquesta manera mira d’evitar que qualifiqui­n el projecte d’elitista. A més a més, la meitat dels estudiants són dones (una cosa excepciona­l encara a l’Àfrica), «perquè si realment volem preparar els futurs líders dE l’Àfrica, no podem fer-ho sense elles», afirma.

Des que va començar el seu periple, els graduats d’Ashesi han anat trobant «feines de qualitat», i la majoria d’ells s’han quedat a l’Àfrica, on molts han creat empreses estratègiq­ues. «La innovació en l’educació superior no només està apoderant els estudiants, també té el potencial de transforma­r Ghana i altres nacions africanes», destaca la Qatar Foundation com un dels mèrits del treball realitzat pel guanyador del WISE d’aquest any.

 ??  ?? Patrick Awuah, fundador de l’Ashise University College de Ghana i guanyador del premi WISE 2017.
Patrick Awuah, fundador de l’Ashise University College de Ghana i guanyador del premi WISE 2017.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain