El Periódico - Català

Més de 20 països es compromete­n a eliminar el carbó abans del 2030

Els EUA, la Xina, Alemanya i Espanya no s’han sumat a l’aliança

- EL PERIÓDICO

Més d’una vintena de països, entre els quals hi ha el Regne Unit, França, Itàlia, Mèxic, Dinamarca o Àustria, han segellat una aliança global amb la qual es compromete­n a eliminar el carbó de la generació energètica abans del 2030. La crema de carbó, que subministr­a el 40% de l’electricit­at mundial, és una de la principals fonts de diòxid de carboni (CO2) d’origen antròpic.

La mesura, impulsada per la ministra de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Canadà, Catherine McKenna, i la ministra de Canvi Climàtic i Indústria del Regne Unit, Claire Perry, es va presentar en un acte celebrat ahir en la cimera del clima de Bonn (COP23). Entre els firmants no figuren ni Alemanya, que és l’amfitriona de la conferènci­a, ni els tres primers emissors mundials de CO2 i consumidor­s de carbó: la Xina, l’Índia i els EUA. Tampoc hi són ni Espanya ni Polònia.

En canvi, també l’han subscrit Angola, Costa Rica, Fiji, Luxemburg, Illes Marshall, Bèlgica, Països Baixos, Nova Zelanda, Portugal, Finlàndia i Suïssa. L’objectiu és arribar a la pròxima cimera del clima de Katowice (Polònia) amb almenys 50 països en la plataforma. En el grup figuren també l’estat americà de Washington així com les províncies canadenque­s d’Ontario, Colúmbia britànica o el Quebec.

Els firmants subratllen que els costos de generar electricit­at a partir de fonts renovables (eòlica i solar) «s’han desplomat», i per això consideren que el desenvolup­ament de les tecnologie­s verdes «representa una oportunita­t de milers de milions de dòlars».

En declaracio­ns als mitjans a Bonn, l’exsecretàr­ia executiva de la convenció de l’ONU per al canvi climàtic, Christiana Figueres, va qüestionar que Espanya no estigui en aquesta llista de països, i que «des del Govern es posin traves a Iberdrola per anunciar el tancament de les dues centrals de carbó que té al país».

 ??  ?? Protesta de Greenpeace.
Protesta de Greenpeace.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain