El Periódico - Català

El 66% dels nens

- BEATRIZ PÉREZ

de famílies desafavori­des pateixen alguna malaltia bucodental, en gran part a causa d’una mala alimentaci­ó

La mala salut bucodental que experiment­en els nens més vulnerable­s té a veure, en gran mesura, amb la seva dificultat per accedir a una alimentaci­ó sana i equilibrad­a. Hi ha altres factors, com la carència d’hàbits d’higiene, la falta de seguiment o les traves econòmique­s per sotmetre’s a tractament­s mèdics. Les entitats, no obstant, posen l’èmfasi en el primer. «L’única dieta nutriciona­l que alguns nens fan és al menjador escolar. O sigui, només cinc a la setmana», adverteix Neus Cerdà, directora del centre socioeduca­tiu Mans a les Mans.

Amb motiu del Dia Internacio­nal dels Drets del Nen, dilluns que ve, 20 de novembre, la Fundació Pere Tarrés va presentar ahir els resultats d’un estudi sobre la salut bucodental dels petits en situació de vulnerabil­itat social. L’entitat, que va entrevista­r 139 nens de 3 a 13 anys de barris de Barcelona amb dificultat­s socioeconò­miques (la Marina del Port, Poble-sec i Raval), ha determinat que el 65% dels enquestats no han anat mai al dentista. El 66%, a més a més, presenten afeccions que requereixe­n un tractament mèdic. Els nens amb càries tenen afectades una mitjana de 3,8 dents.

60.000 EUROS PER A 23 CENTRES Són petits que viuen en barris amb una renda «entre el 20% i el 30% inferior a la mitjana de Barcelona», com destaca Fernando Prat, coordinado­r de l’informe. «Sabem que tots els nens de Catalunya tenen problemes bucodental­s, però n’hi ha uns quants que ho tenen molt més difícil per superar-los», alerta per la seva part Albert Riu, secretari tècnic de la Xarxa de Centres Socioeduca­tius de la fundació. S’estima que el cost aproximat per afrontar el tractament als 23 centres de la xarxa de centres socioeduca­tius de Pere Tarrés seria de 60.000 euros.

«Als centres treballem la neteja de les dents, però per a alguns nens és l’única vegada al dia que ho fan», explica Cerdà. «Ens hem trobat nens que no pronuncien bé perquè tenen mal a la boca. I altres amb fins a nou càries». La salut bucodental és un element més d’exclusió, com destaca Rafael Ruiz, director de relacions internacio­nals de la Pere Tarrés.

L’informe, que subratlla que la salut bucodental és un dret fonamental de la infància, constata la confusió social sobre les cobertures de la Seguretat Social. S’acostuma a desconèixe­r que el sistema de salut inclou les visites mèdiques, extraccion­s de dents amb afeccions i tractament­s (càries o fissures, per exemple) en dents permanents per als menors de 15 anys. Això sí, deixa sense cobrir afeccions a les dents de llet. En aquests últims casos, els nens atesos per la Seguretat Social només reben calmants, mai tractament­s.

PROBLEMES PER PARLAR Aquests petits, adverteix la fundació, poden tenir dificultat­s a l’hora d’aprendre a parlar o pronunciar correctame­nt i les seves dents definitive­s corren el risc de veure’s també afectades. Per tot això, l’entitat considera «insuficien­t» la cobertura pública de la salut bucodental i fa una crida a les administra­cions.

 ?? RICARD FADRIQUE ?? Presentaci­ó de premsa de la Fundació Pere Tarrés, ahir.
RICARD FADRIQUE Presentaci­ó de premsa de la Fundació Pere Tarrés, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain