El Periódico - Català

Botifarra amb seques cubista

-

Tan somorta està la vida cultural barcelonin­a, tan escasses són les alegries al seu pati tristoi, que és molt ben rebuda qualsevol iniciativa que recordi el verdader caràcter de la gran encisera, el seu esperit cosmopolit­a i una mica burleta. Sobretot, si la proposta es formula des de la il·lusió i l’esforç, com el sopar homenatge a Pablo Picasso ofert dimecres al restaurant Informal de l’Hotel The Serras (passeig de Colom, 9).

Allà mateix, a les dependènci­es de l’hotel, després d’anys i demolicion­s, hi havia el primer estudi del pintor, compartit amb el seu amic Manuel Pallarès, a qui va conèixer a les classes d’Anatomia i Perspectiv­a de La Llotja. S’entrava a l’atelier pel número 4 del carrer de la Plata, des del terrat del qual els dos adolescent­s disfrutave­n de les vistes sobre el port i, segons diuen, es dedicaven a tirar pedretes als transeünts.

Doble aniversari

La vetllada va venir a tomb per commemorar un doble aniversari en el vincle de l’artista amb la ciutat: els 120 anys de la culminació aquí de la seva primera obra mestra, el quadro Ciència i caritat (1897), que el Museu Picasso es disposa a restaurar, i el centenari de l’última de les seves estades llargues a Barcelona, el 1917. Va venir després altres vegades per trobarse amb la seva mare i la seva germana Lola, però en pla visita de metge.

Va ser el juny d’aquell any convuls quan Picasso va arribar a la ciutat seguint els Ballets Russos del diví Serguei Diaguilev i l’estela d’una de les joves ballarines de la companyia, Olga Khokhlova, una bellesa d’ulls verds, pedigrí aristocràt­ic i caràcter de mil dimonis a qui els prolegòmen­s de la Revolució soviètica van deixar en una espècie de llimbs sense papers. Entre una cosa i l’altra, la parella es va quedar aquí encarcarad­a fins al 26 de novembre, període durant el qual la ciutat devia bullir de diversió i creativita­t en la mesura en què s’havia convertit en un oasi per als artistes i els intel·lectuals que hi venien fugint de la primera guerra mundial.

Així, per celebrar aquells sis mesos d’estada enamorada, el xef Gascons, guardonat amb una estrella Michelin, es va inventar dimecres un sopar espectacul­ar per a una vintena de comensals amb l’assessoram­ent del director del Museu Picasso, Emmanuel Guigon, que va assistir també a la vetllada. Deu plats exquisits –per fortuna, més sabor que esferifica­ció–, inspirats en quadros del geni, com Verre, pain et fromage (1923) i El llamàntol al cistell (1965), així com fotografie­s de l’artista, factures i llis-

Un sopar a l’Hotel The Serras recorda l’última estada llarga de Picasso a la ciutat

 ?? FERRAN NADEU ?? Retrat de Picasso al restaurant Informal de l’Hotel The Serras, escenari del tribut a l’artista malagueny.
FERRAN NADEU Retrat de Picasso al restaurant Informal de l’Hotel The Serras, escenari del tribut a l’artista malagueny.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain