El Periódico - Català

«La recerca del més enllà es reflecteix també en el cine»

- CARME ESCALES

Valors i pràctiques religioses constituei­xen un dels grans temes del cine, en primer terme o de manera subliminal. Des d’ahir, 30 sales de 12 municipis catalans –10 a Barcelona, com la Filmoteca, al Raval– projecten fins al 30 de novembre 69 pel·lícules en què s’aborden preguntes sobre el més enllà. Es presenten en format de cinefòrum a la XIV Mostra de Cinema Espiritual. Peio Sánchez (Sant Sebastià, 1959), rector de les esglésies de Santa Anna i de Sant Jaume, i professor d’Antropolog­ia a la Facultat de Teologia de Catalunya, és el director de programaci­ó d’aquest certamen.

–¿La mostra diferencia cine religiós de cine espiritual? –Sí. Sobretot toca el cine espiritual, el que posa en relleu la idea de transcendè­ncia amb un sentit més ampli i obert, més enllà d’una religió. Però inclou també pel·lícules religioses, ja sigui perquè el director ho és o perquè vol mostrar la realitat d’una comunitat cristiana, budista, hinduista, islàmica o la que sigui.

–¿Quines pel·lícules destaca aquest any? –El cicle dedicat al director Terrence Malick, un mestre cinematogr­àfic amb un enfocament religiós molt fort per la seva formació religiosa i teològica, molt obert mentalment, i amb herència familiar del cristianis­me protestant. Es projectara­n tres de les seves pel·lícules encara no estrenades: Song to song; Knight of cups i Voyage of time. Les seves pellícules The tree of life i The thin red line són molt significat­ives també.

–¿Quin pes tenen l’espiritual­itat i la religió en el cine? –Depèn del país. Als EUA, la religió és molt explícita en les pel·lícules, perquè així és en la societat. A Europa, fruit de la nostra història de la separació de la política i la religió, aquest últim domini ha quedat molt emmarcat en l’àmbit privat de la vida. I, per tant, el cine europeu deixa entreveure gairebé sempre implícitam­ent la qüestió religiosa i l’espiritual­itat. La recerca del més enllà es reflecteix també en el cine.

–¿On neix la seva afició al cine? –De nen ja ajudava a canviar pellícules al Festival de Cine de Sant Sebastià. I la meva tesi doctoral la vaig centrar en la religió al cine.

–¿Creu que l’art del cine és un bon pont a l’espiritual­itat?. –Sens dubte. Perquè recupera la vivència personal de l’espiritual­itat i de la religió, que és el punt de partida i sentit d’aquestes. Si l’experiènci­a religiosa no està dins de la cultura, no es pot transmetre. I el cine és un bon canal per aconseguir-ho.

 ?? CARLOS VALBUENA ?? Sánchez, a l’església de Santa Anna, amb el programa de la mostra.
CARLOS VALBUENA Sánchez, a l’església de Santa Anna, amb el programa de la mostra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain