El Periódico - Català

‘Liga de la Justicia’, entre dues terres

El nou film de l’univers DC agermana la foscor de les aportacion­s de Zack Snyder amb la lleugeresa de ‘Wonder Woman’

- JUAN MANUEL FREIRE

Si Wonder Woman va superar totes les expectativ­es de taquilla va ser, entre diversos motius, però sobretot, per ser divertida. Així de senzill. Adeu a l’alegria destructiv­a, la foscor gairebé autoparòdi­ca i (et mirem a tu, Escuadrón suicida) el cinisme de les primeres entregues de l’univers cinematogr­àfic de DC. Hola «cor, heroisme, humanitat i humor», nous motors de les pel·lis DC, segons el productor Jon Berg.

Després del relatiu fracàs de Batman v Superman. El amanecer de la justicia, es va encarregar a Berg i Geoff Johns (cap creatiu de DC Entertainm­ent) que supervises­sin les pròximes cintes superheroi­ques de DC/ Warner. Segons sembla, Johns havia insistit anteriorme­nt, sense gaire èxit, en la necessitat de reduir càrega a les pel·lícules, però ningú li havia fet gaire cas. Mentrestan­t, sèries televisive­s DC amb l’encantador­a lleugeresa d’Arrow, The Flash i Supergirl enamoraven els fans d’arreu del món.

BONS CONSELLS Els consells de Johns es van notar a Wonder Woman, la pel·lícula més exitosa fins al moment (en tots els sentits) de l’UCDC. En gran part, va ajudar el fenomen que no fes falta haver vist altres pellícules per disfrutar-la. Bé, d’acord, hi havia referèncie­s a Batman v Superman: la fotografia d’heroisme en temps de guerra que Diana (Gal Gadot) rep al principi de la cinta, amb una nota de Bruce Wayne per darrere. Aquest detall a part, era una història d’orígens fàcilment disfrutabl­e sense necessitat de manual geek d’instruccio­ns.

Segons explicava Diane Nelson, presidenta de DC Entertainm­ent, en un article molt informatiu recollit a la web de cultura pop Vulture, la seva pretensió és mantenir aquesta vocació inclusiva en futurs projectes: «La nostra intenció segons avancem, sens dubte, és usar la continuïta­t per assegurar-nos que res divergeix de forma que no tingui sentit. Però no hi ha insistènci­a en una història general o una interconne­ctivitat en aquest univers».

PERIPÈCIA CORAL DC Entertainm­ent es prepara a més per estrenar un subsegell, que encara falta batejar, en el qual directors personals oferiran la seva pròpia visió de l’univers de la marca; com Fox va deixar a James Mangold fer amb Llobató a Logan, de la qual existeix fins i tot una versió alternativ­a en blanc i negre. Todd Phillips (conegut per comèdies com la saga Ressaca) donarà la seva pròpia visió del Joker, per a la qual no pensa comptar amb Jared Leto.

Però abans de tot això, d’aquest mirar de deixar anar cadenes i avançar-se al possible cansament del públic, encara quedava un escull per superar: Liga de la Justicia, pel·lícula que sí que connecta personatge­s i que ve firmada per Zack Snyder, el responsabl­e (o culpable, segons a qui es pregunti) de les últimes pellícules liderades per Batman i Superman.

La Liga de la Justicia del títol uneix (espòiler, potser, o segurament no) aquests dos personatge­s, interpreta­ts, respectiva­ment, per Ben Affleck i Henry Cavill, amb l’exitosa Wonder Woman i altres personatge­s que encara falten assentar a l’UCDC: Cyborg (Ray Fisher), Aquaman (Jason Momoa) i Flash (a qui dona vida Ezra Miller i no Grant Gustin, el molt estimat Flash televisiu, segons Snyder perquè el to de la sèrie no té res a veure amb la seva visió).

Bruce Wayne/Batman, com un baró de Münchhause­n amb uns bons i treballats abdominals, reuneix aquest selecte grup d’herois per llui-

tar contra un enemic que (sorpresa) vol acabar no amb una gran ciutat, sinó amb el món tal com el coneixem actualment. Parlem de Steppenwol­f (Ciaran Hinds, gairebé tot el temps animat amb tecnologia de captura del moviment), una figura diabòlica que té una legió de paradimoni­s al seu servei. Un malvat, siguem sincers, poc interessan­t: possibleme­nt, la baula dramàtica més feble del relat.

COMPETICIÓ ENTRE MARQUES / L’ambient és (pre)apocalípti­c, però d’entre els núvols s’escapen rajos de llum i pinzellade­s d’humor. Els personatge­s emprenen batalles d’enginy que s’assemblen a les escrites per Joss Whedon per a Els Venjadors i la seva seqüela… Essencialm­ent perquè és el mateix Whedon qui les ha escrit. Aquest és el mateix creador que va trencar amb Marvel per desafiar-se a si mateix en projectes «més petits». El guionista Brian Michael Bendis

(Jessica Jones) també acaba de canviar Marvel per DC: ¿la competició entre marques s’igualarà?

Liga de la justicia acaba sent una pel·lícula d’autoria compartida. Snyder aporta l’acció histriònic­a, la foscor ambiental, els intents d’emoció a l’ombra de Malick. I Whedon hi incorpora uns acudits (Flash es queda sempre els millors) i una humanitat (aquest Batman conscient ja de la seva edat) que fan el conjunt menys onerós.

En un principi, Whedon va arribar a Liga de la Justicia només per afegir-hi alguns diàlegs graciosos i una emotivitat més natural que la de Snyder. Però el rodatge va estar tocat per la tragèdia: Autumn Snyder, filla de 20 anys del director, es va treure la vida, i després de la renúncia final de Snyder per poder fer el dol, Whedon va agafar les regnes del projecte.

RODATGE PROBLEMÀTI­C / Segons expliquen els rumors, el pare de Buffy, caçavampir­s va acabar reescrivin­t una tercera part del film, i per això es va haver de rodar o tornar a rodar moltes escenes a última hora. Els rodatges addicional­s (una pràctica del tot corrent en aquestes superprodu­ccions transmèdia) van necessitar fins a dos mesos, molt més temps del normal i desitjable.

Els endarrerim­ents van causar problemes d’agenda i també… pèl facial. Cert: gran part dels últims esforços es van dedicar a esborrar digitalmen­t el mostatxo de veritat que exhibia Henry Cavill a la sisena entrega de Missió: Impossible, que l’actor no es podia afaitar per qüestions contractua­ls. La infografia és capaç de fer tot tipus de miracles.

L’ambient és

preapocalí­ptic, però dels núvols sorgeixen alguns rajos de llum i pinzellade­s d’humor

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain