El Periódico - Català

Inventar la història

- RICARDO Baixeras

La concessió del premi Cervantes al nicaragüen­c Sergio Ramírez suposa la confirmaci­ó que havíem llegit un dels referents literaris de Centreamèr­ica capaç de sostenir en el temps un projecte narratiu perdut per a la història i guanyat al terreny omnívor de la imaginació. L’obra de Ramírez gira al voltant del pes abismal de la dictadura a Nicaragua i els efectes demolidors que va tenir sobre el país i la vida íntima, individual i intransfer­ible de tots i cada un dels seus habitants.

Aquesta mirada rigorosame­nt realista i quotidiana que Ramírez ha plasmat en la trilogia novellísti­ca composta per Tiempo de fulgor (1970), ¿Te dio miedo la sangre? (1977) i Castigo divino (1988), el seu projecte més ambiciós, admet el que Balzac anomena «la història privada de les nacions». Una història inventant una nació que ha servit d’esperó a un escriptor que entén el país «com un complex real que m’atrau i mortifica permanentm­ent».

En la senzillesa i comoditat dels seus llibres apareix decididame­nt la voluntat honesta d’un escriptor que juga fins a l’extenuació amb la realitat i la fantasia, amb la Història i la ficció. Dit d’una altra manera: la realitat de la ficció i la ficció de la realitat inspirant l’escriptura fragmentàr­ia que dibuixa un país incontesta­ble. No li interessa, gràcies a Déu, la verdadera història sinó el verí que inocula la imaginació en els abismes de la suposada veritat.

L’element policíac, fulletones­c, costumista, picaresc, la novel·la rosa, el reportatge periodísti­c, la novel·la còmica greu o la novel·la política irreverent en Ramírez no són sinó la pretensió d’explicar un tros d’història generant múltiples lectures, fent d’aquesta manera que una miríada d’exercicis d’estil es multipliqu­in fins a l’infinit.

Ramírez ha aconseguit dibuixar el mapa d’un país que és un continent, que és una consciènci­a, que és un vertigen i crida a tot volum, sense dogmatisme­s ni falsos profetes, que aquest mapa dibuixat es troba tancat en una ampolla que és la veu autoritzad­a de la literatura.

La seva escriptura juga amb la realitat de la ficció i la ficció de la realitat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain