El Periódico - Català

La batalla de Jolie i de Lady Gaga

- L. M. M.

L’actriu i activista Angelina Jolie ha tornat a alçar la veu. Ha sigut a la conferènci­a de ministres de Defensa sobre les missions de pau de l’ONU que se celebra a Vancouver (Canadà), on ha defensat que la violència sexual ha de ser reconeguda com una arma de guerra per la comunitat internacio­nal i castigada amb més força.

En el seu discurs ha denunciat que la violència sexual està sent utilitzada com a arma de guerra «perquè és més barata que una bala i té conseqüènc­ies duradores que la fan cruelment efectiva».

Jolie, que ha posat com a exemple les violacions massives de les refugiades rohingyes de Birmània, ha detallat que aquests abusos són comesos per «torturar, terroritza­r, forçar la població a fugir» i que «no és només sexe» sinó que és «abús de poder i comportame­nt criminal».

Jolie també ha rebutjat que les violacions i abusos sexuals comesos en conflictes siguin conseqüènc­ies inevitable­s de les guerres, i ha recalcat que són delictes que han de ser castigats i inclosos en les negociacio­ns de pau.

«És difícil, però no impossible. Tenim les lleis, les institucio­ns i l’experiènci­a per recollir les proves. Som capaços d’identifica­r els autors. El que no hi ha és la voluntat política», ha acabat assenyalan­t.

IMPACTES A LLARG TERMINI També dues figures mediàtique­s més, l’exvicepres­ident dels Estats Units Joe Biden i la cantant Lady Gaga, s’han tornat a reunir per recolzar les víctimes d’abusos. La nova iniciativa consisteix a crear centres per a dones que hagin patit, o pateixen, qualsevol agressió.

Així ho ha anunciat el demòcrata aquesta setmana a Nova York durant la gala anual de la Dona de l’Any que organitza la revista Glamour: «Volem crear centres on les dones amb algun trauma puguin recórrer per obtenir l’ajuda que necessiten». L’any passat, Lady Gaga va revelar que va ser víctima d’una violació quan tenia 19 anys i va voler recordar a aquelles persones que han viscut situacions semblants que és important «confiar en altres persones que poden ajudar-les a tirar endavant».

«La violència sexual és més barata que una bala», denuncia l’actriu

 ?? AFP / KENA BETANCUR ?? Angelina Jolie, aquesta setmana a Vancouver (Canadà).
AFP / KENA BETANCUR Angelina Jolie, aquesta setmana a Vancouver (Canadà).
 ??  ?? L’exvicepres­ident Joe Biden i Lady Gaga.
L’exvicepres­ident Joe Biden i Lady Gaga.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain