El Periódico - Català

‘La Marató’ balla reggaeton

- INÉS ÁLVAREZ

India Martínez, Pastora Soler i Blaumut, entre els intèrprets de l’àlbum

La Marató (TV-3) escalfa motors per a la seva cita anual del 17 de desembre amb el llançament del seu nou disc i d’un llibre de relats inspirats en el tema del qual versa el teletó solidari d’aquest any: les malalties infecciose­s. El CD compta amb 19 cançons interpreta­des per 33 artistes, com India Martínez, Pastora Soler i Blaumut, i gèneres del més divers, entre els quals debuta el reggaeton. La recopilaci­ó d’històries breus està escrita per Pilar Rahola, Sílvia Soler i Víctor Amela, entre altres.

En la presentaci­ó de disc i llibre, Àngel Lacalle, director, i coordinado­r, després de destacar la capacitat de la música de «transmetre el virus de les emocions», va assenyalar que aquest CD, el 13è, es compon de 19 èxits, per primera vegada en un mateix disc, dels quals 16 no havien sigut traduïts al català. Dos sí que són originaris en aquesta llengua, Envia’m un àngel, de Sau, i Compta amb mi, de Txarango, interpreta­ts aquí per Lamari de Chambao i The Hanfris Quartet, i el tercer és instrument­al.

Altres versions destacable­s són el Vencerem d’India Martínez, acompanyad­a de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu; Música,

El CD inclou una cançó del gènere titllat de masclista, aquí cantat per una dona i en català

per Pastora Soler i David DeMaría, amb la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, i el reggaeton interpreta­t per Ana Mena, Jo plorava . «És un gènere envoltat de polèmica per sexista, però el ritme valia la pena. Hem agafat la cançó d’un català, Juan Magán, i l’hem capgirat: li hem demanat a una dona que la canti, i en català», va justificar Lacalle, que va incidir a dir que, en la seva intenció d’arribar a tot el públic, també s’inclouen boleros, txa-txa-txa, gòspel, swing i lírica, interpreta­ts per artistes veterans, com Llorenç Santamaria, i novells.

El llibre, el 10è, editat per Columna, inclou 10 relats de 10 autors: Pilar Rahola, Sílvia Soler, Víctor Amela, Helena Garcia Melero, Care Santos, Albert Villaró, Gemma Ruiz, Martí Gironell, Marc Artigau i Jenn Díaz. En aquest «granet de sorra d’aquesta gran cadena de solidarita­t» que és La Marató, segons va definir l’editora Glòria Gasch, es troben històries breus amb la malaltia com a fil conductor i reflexions com la de Soler sobre l’enveja, que «pot ser una malaltia infecciosa», va dir. I va afegir: «S’ha de comprar el llibre, però també llegir-lo».

 ?? TVC ?? Part de l’equip de col·laboradors del disc i del llibre de ‘La Marató’ d’aquest any.
TVC Part de l’equip de col·laboradors del disc i del llibre de ‘La Marató’ d’aquest any.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain