El Periódico - Català

Rescat de les autopistes, una història que no s’acaba

El conveni per a la gestió exprés per part de l’Estat planteja problemes d’indisponib­ilitat i una inevitable litigiosit­at

- Isabel Fernández Torres PROFESSORA DE DRET MERCANTIL I ANALISTA D’AGENDA PÚBLICA

El mes d’agost passat, el BOE publicava el conveni per a la gestió exprés de les autopistes rescatades. La publicació d’aquell conveni va sorprendre els que seguim els procedimen­ts concursals de les societats concession­àries. Els termes del conveni preveuen que la Societat Estatal d’Infraestru­ctures de Transport

Terrestre –Seittsa– passarà a ser, a partir del mes de gener del 2018, l’entitat que gestioni directamen­t –excepte l’autopista MadridTole­do, AP-41– les infraestru­ctures de fins a vuit grups d’autopistes de titularita­t estatal. La gestió directa per part d’aquella societat estatal no seria una mala opció si no fos perquè, en aquests moments, moltes d’aquestes societats es troben en concurs –en diferents fases del procedimen­t–, cosa que dificulta si no impedeix disposar d’aquestes infraestru­ctures, almenys, amb caràcter immediat.

Sense entrar ara en detalls procedimen­tals que, segurament, avorririen el lector, la publicació del conveni trasllueix un canvi en el plantejame­nt de l’executiu. Primer, aquest va tractar de trobar una solució convinguda amb els creditors. Davant la impossibil­itat de trobar una solució convinguda ha intentat –per tots els mitjans a la seva disposició– evitar la liquidació interposan­t tants recursos i incidents

com tenia al seu abast: Accesos de Madrid, Sociedad concesiona­ria Española, SA ( R-3/R- 5) i Ciralsa, Sociedad Anónima concesiona­ria del Estado (circumval·lació d’Alacant).

Les raons són senzilles. La LCSP (a l’espera que entri en vigor la llei 9/2017) estableix la resolució automàtica del contracte de concessió com a conseqüènc­ia de l’obertura de la fase de liquidació i obliga a abonar als concession­aris l’import de les inversions realitzade­s. És a dir, la coneguda com a responsabi­litat patrimonia­l administra­tiva –RPA–, una quantitat que arriba a uns 5.000 milions d’euros, xifres que varien en funció de la font que es consulti. La determinac­ió concreta de la quantia resultarà de l’aplicació de la fórmula continguda en el contracte de concessió i variarà en funció del temps que duri el procedimen­t concursal i del temps que aquestes continuïn prestant el servei.

En tot cas, la quantitat que l’Estat hagi d’abonar en concepte de RPA anirà, inevitable­ment, disminuint proporcion­alment. Tot i que aquesta qüestió haurà de sustentar-se mitjançant el procedimen­t administra­tiu oportú i al marge del procedimen­t concursal, el que sí que és cert és que sigui quina sigui la quantitat resultant, hi haurà impacte en el dèficit (més gran o no tant). Perquè no podem oblidar que juga la regulació comunitàri­a de la comptabili­tat pública i del pacte d’estabilita­t, que actua com un dret subterrani de la contractac­ió pública d’extraordin­ària importànci­a.

En definitiva, la publicació del conveni planteja un primer problema, la indisponib­ilitat avui dia de les infraestru­ctures (i dubtem que el gener del 2018), però també una inevitable litigiosit­at a l’hora de fixar la RPA, allargant-se el conflicte en el temps.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain