El Periódico - Català

El dèficit català va ser del 2,87% del PIB el 2015

- AGUSTÍ SALA BARCELONA

El dèficit de la Generalita­t no va ser el 2015 del 2,7% del producte interior brut (PIB) que va calcular l’Estat ni del 2,5% que va estimar el Govern. El desfasamen­t va ser del 2,87%, segons el Compte General de la Generalita­t d’aquell exercici que ha publicat la Sindicatur­a de Comptes.

L’informe inclou la constataci­ó de la «delicada situació financera» de la Generalita­t a partir d’aspectes com l’elevat endeutamen­t de l’administra­ció, les seves necessitat­s de finançamen­t, el romanent de tresoreria o els fons propis negatius.

La Conselleri­a d’Economia, que llavors encapçalav­a Oriol Junqueras, ja va discrepar de la xifra de dèficit calculada per la Intervenci­ó General de l’Estat en la liquidació provisiona­l dels comptes.

De fet van atribuir l’augment dels números vermells a «mesures extraordin­àries» relacionad­es amb els ingressos, incomplert­es per part del Govern central. Al seu torn van afirmar que l’Estat va centrifuga­r despeses extra, com el tractament de l’hepatitis C a les autonomies. Sense tot això, el dèficit se situava en l’1,95% del PIB.

L’informe de la Sindicatur­a eleva l’import del dèficit del 2015 fins als 5.879 milions d’euros. El text afirma que la Generalita­t també va incloure el 2015 els objectius de deute públic, que estava fixat en el 34,5% del PIB i va tancar finalment en el 35,7%).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain