El Periódico - Català

Preu rècord per a una obra de Da Vinci

3‘Salvator Mundi’ arriba als 382 milions d’euros

- RICARDO MIR DE FRANCIA

S’havia anunciat com «l’últim Da Vinci», l’única obra del mestre renaixenti­sta que quedava en mans de col·leccionist­es privats; un quadro que l’agència encarregad­a de publicitar-ne la venda va descriure com «el sant greal del nostre negoci» i que es va exposar davant 27.000 persones en quatre capitals de tres continents abans de sortir a subhasta. L’expectació ha donat els seus fruits. I de quina manera. El Salvator Mundi de l’artista toscà es va vendre ahir a Nova York per 450,3 milions de dòlars (400 milions més la comissió) o, el que és el mateix, uns 382 milions d’euros en total, tot un rècord en el món de l’art. La xifra supera àmpliament no només els 179 milions de dòlars que es van pagar per Les dones d’Alger (Versió O) de Pablo Picasso i els 170 milions del Nu reclinat d’Amedeo Modigliani (xifres més altes registrade­s fins ahir en una subhasta d’art), sinó també els 303 milions de dòlars (gairebé 257 milions d’euros) que un financer nord-americà va pagar en privat per Interchang­e de Willem de Kooning.

COMPRADOR ANÒNIM / La subhasta, celebrada a la seu de Christie’s a la Gran Poma, va començar amb licitacion­s ascendents de 10 milions de dòlars fins que es va arribar als 225 milions, moment en què la forquilla va passar a ser de cinc milions i més tard de dos. El ball de números astronòmic­s es va allargar durant 19 minuts, amb breus pauses per donar temps a algun dels postors. «És un moment històric, esperem», va dir el subhastado­r. El nom del comprador no s’ha fet públic, però sí que se sap que almenys quatre postors van licitar, i només un d’ells era present a la sala. Els experts atribueixe­n l’astronòmic preu al minvant mercat de pintura clàssica i a la proliferac­ió de multimilio­naris a la Xina, Qatar i Rússia, disposats a caçar algunes de les joies de l’art europeu.

El quadro retrata un Crist com a salvador del món, simbolitza­t per la bola transparen­t que subjecta delicadame­nt a la mà esquerra. Es creu que va ser pintat cap al 1500 i durant segles va estar en possessió de la reialesa fins que la seva factura va quedar seriosamen­t malmesa per les males restauraci­ons a què va ser sotmès. El 1958 va reaparèixe­r en una subhasta de Sotheby’s, que el va vendre llavors com una obra pertanyent a «l’escola de Da Vinci» per només 45 lliures esterlines, uns 50 euros al canvi actual.

La seva autenticit­at ha estat qüestionad­a durant anys, i alguns experts segueixen sense avalar-la. Però el 2005 es va llançar una campanya per tornar-li el segell d’autenticit­at que va comptar amb el suport de grans museus i experts en l’autor de

L’últim sopar, La Gioconda i La dama de l’ermini. En total es conserven una vintena de quadros del mestre toscà. Aquest Salvator Mundi pertanyia fins ara a la col·lecció privada del baró rus dels fertilitza­nts, Dmitri Rybolovlev.

 ??  ?? UN XOLLO ALS ANYS 50 3‘Salvator Mundi’, des d’ahir l’obra més cara, es va vendre el 1958 per 49 lliures esterlines pensant que no era autèntica.
UN XOLLO ALS ANYS 50 3‘Salvator Mundi’, des d’ahir l’obra més cara, es va vendre el 1958 per 49 lliures esterlines pensant que no era autèntica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain