El Periódico - Català

Banquers al banc dels acusats

-

A l’inici de la crisi es va criticar que la justícia no depurés responsabi­litats per la caiguda de les caixes. Però a poc a poc es van anar iniciant investigac­ions i s’estima que s’han obert prop de 30 procedimen­ts contra més de 300 exdirectiu­s i exconselle­rs. El 2014 es va produir la primera condemna i des d’aleshores s’han succeït les sentències, si bé la majoria dels culpables ha eludit la presó.

El primer cas va ser el de Caixa Penedès. L’Audiència Nacional va condemnar a dos anys de presó l’exdirector general Ricardo Pagès i a un any tres exdirectiu­s més pel cobrament irregular de pensions milionàrie­s. Cap va ingressar a la presó al tornar els 28,6 milions d’euros que es van embutxacar. El 2015 va condemnar cinc exdirectiu­s de Novacaixag­alicia a dos anys de presó per les indemnitza­cions milionàrie­s (22 milions) que es van concedir a si mateixos el 2010, després de demanar 1.162 milions en ajudes a l’Estat. El gener passat els va enviar a la presó i es van convertir en els primers banquers entre reixes.

El gener del 2016 va sentenciar a dos anys de presó l’expresiden­t de Caixa Castella-la Manxa Juan Pedro Hernández Moltó i l’exdirector general Ildefonso Ortega per falsedat comptable. Tampoc han arribat a trepitjar una cel·la.

El febrer passat va condemnar l’expresiden­t de Caja Madrid Miguel Blesa a sis anys de presó, Rodrigo Rato a quatre anys i mig, i 63 acusats més a penes d’entre tres mesos i quatre anys per l’escàndol de les targetes black. No hi ha ningú a la presó perquè les condemnes no són encara fermes.

Hi ha altres casos importants pendents, com el dels sous de Caixa Catalunya o el de la caiguda del Popular. P. A.

La justícia ha obert prop de 30 procedimen­ts en què s’investiga més de 300 ex alts càrrecs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain