El Periódico - Català

Religions a l’escola

Fernando Reimers, expert en integració escolar, L’investigad­or de Harvard

- MARÍA JESÚS IBÁÑEZ

acabar amb els extremisme­s advoca per l’alfabetitz­ació religiosa per alerta de l’augment de la desigualta­t

No es tracta de tornar a estudiar doctrina religiosa com es feia abans, explica Fernando Reimers, professor d’Educació Internacio­nal a la Universita­t de Harvard. Però sí que es tracta, prosseguei­x aquest especialis­ta, que sigui una figura de referència en matèria d’equitat i integració escolar, «d’alfabetitz­ar els joves en afers religiosos». «Perquè la religió influeix en els sistemes de valors de la majoria de persones i perquè sense comprendre la diversitat religiosa, la integració es fa gairebé impossible», afirma.

Reimers, que aquesta setmana ha passejat la seva veu rotunda i el seu ampli coneixemen­t pel recinte de la cimera mundial d’innovació educativa (WISE, en la sigla en anglès) celebrada a Qatar, constata, en una conversa amb aquest diari, que una de les assignatur­es pendents en pràcticame­nt tots els sistemes escolars dels països occidental­s és l’educació en valors cívics, en ciutadania global. Només així es caminarà cap a una integració real dels immigrants, insisteix quan es compleixen tres mesos dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

«Considero que el que va passar aquest estiu a Catalunya va ser una cosa puntual, un fet aïllat, però això no és contradict­ori amb el fet que en aquest moment estiguin passant al món coses preocupant­s i desconcert­ants, com és el ressorgime­nt dels nacionalis­mes extrems, dels populismes, on líders irresponsa­bles estan fomentant l’exclusió i la negació dels que són diferents». Reimers parla de moviments neonazis, de populismes com el que ha portat la fractura a Veneçuela (el seu país d’origen) i parla també de la radicalitz­ació religiosa alimentada per l’Estat Islàmic. I això, adverteix, és just el contrari del que s’hauria de fer.

Un món més global

«A tots ens tocarà en algun moment de la nostra vida entrar en interacció amb persones diferents de nosaltres, de diversos orígens culturals», reflexiona el professor. «Bé perquè interactue­m amb les seves idees a través dels mitjans de comunicaci­ó, bé perquè el treball està cada vegada més desterrito­rialitzat i ens connectem per motius laborals, bé perquè a través del viatge, per la migració o pel turisme, ens trobem amb aquestes persones diferents», assenyala. «I hem d’ensenyar als nens a estar preparats per a això», defensa.

Una de les necessitat­s d’aquesta societat cada vegada més globalitza­da «és per exemple produir una alfabetitz­ació religiosa» ¿I això és compatible amb una escola laica i aconfessio­nal? «És que quan parlo d’alfabetitz­ar sobre temes religiosos no parlo d’ensenyar religió com a pràctica confession­al, perquè això correspon a les famílies i als grups religiosos», puntualitz­a el professor de Harvard. «L’alfabetitz­ació religiosa –precisa– és ensenyar quines són les religions que hi ha al món, com s’han trobat en el temps aquestes religions i què és el que contenen».

«L’escola té la capacitat de fer els nens cosmopolit­es, de fer-los capaços de compartir amb altres infants de diferents religions, de diferents races i de diferents orígens socioeconò­mics», proclama el professor, que també és investigad­or en polítiques i programes d’innovació educativa. «Evidentmen­t, la integració no és solament una feina de l’escola, perquè hi ha altres institucio­ns que també eduquen els nens, com són les famílies, els espais d’oci i les activitats extraescol­ars, però aquests no sempre defensen valors de ciutadania global i la missió de l’escola és ser capaç de compensar-ho», indica.

A aquesta escola «se l’ha d’ajudar de manera especial», subratlla Reimers. Amb l’augment de les desigualta­ts que ha portat la globalitza­ció, cal invertir més que mai en l’escola, afirma. «Les persones amb més capital social, econòmic i intel·lectual són –explica– els que millor s’aprofiten de la globalitza­ció, perquè estan més atents al desenvolup­ament dels seus fills, perquè viatgen i perquè tenen més accés a la cultura».

«Estem veient que un nen de quatre anys amb pares universita­ris té un vocabulari molt més ric que el nen pobre de la seva mateixa edat; i aquesta bretxa, amb el pas del temps, es fa encara més profunda», assenyala.

«Es tracta d’ensenyar la diversitat de creences, no la pràctica confession­al», afirma

«Els atemptats de l’estiu van ser un fet aïllat, però cal estar atents», afegeix

 ?? REUTERS/ROBERT PRATTA ?? membre d’un institut filma l’entrada d’una estudiant al centre de Decines, a prop de Lió.
REUTERS/ROBERT PRATTA membre d’un institut filma l’entrada d’una estudiant al centre de Decines, a prop de Lió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain