El Periódico - Català

FRONT COMÚ

Suma la seva veu als hotelers per recompondr­e la imatge de BCN Defensa la unió publicopri­vada per atraure nous projectes i turisme

- PATRICIA CASTÁN

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els seus dos antecessor­s, Xavier Trias i Jordi Hereu, van fer ahir front comú per defensar la idoneïtat de la ciutat com a seu de l’Agència Europea del Medicament.

Si alguna cosa han constatat les turbulènci­es polítiques dels últims mesos és que l’economia local i en particular el turisme que la coalimenta no són immunes a la conjuntura. Així, encara que Barcelona fa més de dos anys que està immersa en un discurs municipal i popular de frenar el turisme per no morir d’èxit, de frenar nous focus d’atracció de negoci o visitants i també grans esdevenime­nts, en tot just unes setmanes ha patit una purga de viatgers, de reunions de negocis i d’ingressos que pot prolongar-se els pròxims mesos. Amb aquest panorama, el comerç representa­t a Barcelona Oberta es va sumar ahir, divendres, a les veus d’altres sectors econòmics que demanen a l’equip d’Ada Colau (Barcelona en Comú) una reacció ràpida i una aposta urgent per la promoció turística i econòmica abans que el mal sigui pitjor.

El president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, fins i tot va posar sobre la taula l’eventual necessitat de revisar el PEUAT que posa límit a l’allotjamen­t turístic, així com el pla estratègic de turisme –fins al 2020–, que descarta la promoció partint de la base que a Barcelona li sobren viatgers. «La situació ha canviat i partim de premisses diferents», va dir.

Com a mínim, i com altres ponents, va exigir «tornar a fer promoció de la marca Barcelona i del turisme». I va ser rotund a l’emfatitzar que hi ha molts temes en l’agenda econòmica que «només depenen de l’ajuntament» per sobre de la situació política. Com la modificaci­ó de la polèmica ordenança de terrasses, mil vegades postergada, o el projecte d’una nova terminal de creuers, a la qual el consistori posa traves. El col·lectiu tem que el divorci de Colau amb el socialista Jaume Collboni paralitzi alguns plans.

MANTENIR ALIANCES La trobada anual que celebren els 16 eixos comercials més cèntrics i els vinculats al turisme s’ha convertit en un clam en favor de la col·laboració publicopri­vada, que tants rèdits –insisteixe­n– ha donat a la ciutat en les últimes dècades. Com a exemples analitzats, Turisme de Barcelona –que va potenciar sectors clau com el turisme de congressos, shopping, cultura i esdevenime­nts, quan aquests eren inexistent­s– o la Fira de Barcelona, així com la consecució dels Jocs i el congrés mundial de telefonia mòbil. Els exalcaldes Xavier Trias (CiU) i Jordi Hereu (PSC) han defensat la fórmula a ultrança, igual que representa­nts d’altres àmbits econòmics.

Especialme­nt contundent va ser Pere Duran, exdirector general de Turisme de Barcelona i figura molt reconeguda en el sector. La jubilació li permet exposar el que en el consorci mixt –on l’ajuntament vol augmentar el seu propi pes– ningú s’atreveix a dir en públic: que l’organisme «necessita recuperar la confiança» que sempre hi havien dipositat els anteriors alcaldes, la fórmula del qual es copia en altres ciutats. «S’ha demonitzat el turisme amb demagògia i d’una manera poc seriosa», va dir Duran, que va opinar que s’havia «abaixat la guàrdia» els últims dos anys, com si el filó funcionés sol, i ara s’ha de «reaccionar».

Al Summit de Barcelona Oberta, celebrat a El Molino, no només hi havia comerciant­s i polítics. També representa­nts d’altres àmbits, com Mateu Hernàndez, director de Barcelona Global, que promou la

La trobada anual de Barcelona Oberta reclama revertir el discurs municipal i la dinàmica d’expansió

captació de talent i activitat empresaria­l a la ciutat. L’empresari va reivindica­r que l’ajuntament s’impliqui en positiu en la gestió de l’èxit turístic, com fan altres ciutats europees, i inverteixi en la seva projecció internacio­nal. «Hem de passar de grangers que cuidaven la ciutat a tornar a ser caçadors, com quan vam aconseguir els Jocs», va dir. També va advocar per la profession­alització de Barcelona Activa, la directora de la qual, Sara Berbel, va defensar «un lideratge compartit».

CANVI DE PROGRAMA Sabent que Barcelona en Comú va arribar a l’alcaldia amb certa al·lèrgia a la collaborac­ió publicopri­vada i més interès en el protagonis­me públic, la jornada estava centrada en aquest debat, just en un moment en què Colau torna a governar en solitari. Jené va emfatitzar que aquesta collaborac­ió «no significa privatitza­r els beneficis i socialitza­r les despeses». «Barcelona s’ha deixat la pell per fer que el sector privat acompanyés el públic» per aportar profession­alització, va insistir.

No obstant, el diàleg previst sobre la qüestió entre Trias i Hereu –crítics amb Colau– va ser reconverti­t, in extremis i a petició de l’alcaldessa, en un posicionam­ent de front comú en defensa de la candidatur­a de Barcelona com a seu de l’Agència Europea del Medicament.

Durant la jornada, en un auditori abarrotat, el comerç va defensar també el pla pilot d’implantaci­ó de zones APEU al Born i Sant Andreu, com a nous models de gestió que impliquen més implicació de tot el comerç en accions a les seves pròpies zones. Una fórmula que s’expandeix per tot Europa, com va il·lustrar l’expert en la seva gestió a Liverpool Álvaro Costela, i que sense Collboni i la regidora socialista Montserrat Ballarín ara podria patir traves.

L’associació de comerciant­s no va desaprofit­ar la presència de Colau. Després de les traves al projecte de l’hotel Four Seasons, en el nou context reclamen via lliure a la terminal de creuers de MSC per la seva «importànci­a estratègic­a», ja que fomentaria el turisme que inicia ruta en vaixell des de la ciutat i prèviament pernocta, en contraposi­ció amb les escales d’unes hores.

Pere Duran lamenta que s’hagi abaixat la guàrdia durant dos anys com si el filó funcionés sol

Gabriel Jené recorda que molts temes de l’agenda econòmica només depenen de l’ajuntament

 ?? FERRAN NADEU ??
FERRAN NADEU
 ??  ?? COOPERACIÓ Colau, amb Trias i Hereu, en defensa de l’opció de Barcelona, ahir.
COOPERACIÓ Colau, amb Trias i Hereu, en defensa de l’opció de Barcelona, ahir.
 ?? FERRAN NADEU ??
FERRAN NADEU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain