El Periódico - Català

El jutge du Rato al banc dels acusts per la sortida a la borsa de Bankia

Andreu considera acreditats els delictes de falsedat comptable i estafa als inversors L’acte d’obertura de judici oral es dirigeix també contra l’auditora de comptes Deloitte

- ÁNGELES VÁZQUEZ

El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu esperava que la Sala Penal rebutgés els recursos presentats per tots els imputats en el cas Bankia per dictar l’acte d’obertura de judici oral, que implica que ja res salvarà de seure al banc dels acusats l’expresiden­t de l’entitat Rodrigo Rato i 31 persones més pels delictes de falsedat comptable i estafa d’inversors per incloure dades falses en el fullet informatiu per a la sortida a la borsa de l’entitat.

El magistrat també inclou en la resolució Bankia, el Banco Financiero y de Ahorros i Deloitte. Respecte als dos primers assenyala que les causes esgrimides pel fiscal relatives a la seva actitud col·laboradora amb el procedimen­t poden suposar una atenuació de la responsabi­litat penal, però mai el sobreseïme­nt, ni lliure ni provisiona­l. Pel que fa a l’auditora Deloitte, el jutge es remet al que va acordar la Sala, que va revocar-ne el sobreseïme­nt acordat pel magistrat.

El jutge recorda que se n’ha de considerar la presumpta responsabi­litat penal «en la mesura que, si bé el legislador ha delimitat l’àmbit dels autors o subjectes actius als administra­dors de fet o de dret, cal no oblidar-se que no s’ha de descartar la possibilit­at de la participac­ió, per cooperació necessària, de les entitats auditores que al dur a terme la fiscalitza­ció externa de la comptabili­tat, col·laboren i es presten a la formació d’uns comptes anuals o balanços falsejats».

RESPONSABI­LITAT DE L’AUDITOR El jutge afegeix que s’ha de tenir en considerac­ió aquesta responsabi­litat ja que en la seva funció d’auditor va procedir a analitzar, verificar i dictaminar tant la correcció com la veracitat dels comptes de Bankia que es van presentar en el fullet d’emissió amb vista a la seva sortida a la borsa, i és indubtable que sense aquella revisió i verificaci­ó les autoritats reguladore­s i supervisor­es no haurien permès que la citada entitat bancària sortís a borsa.

La resolució recull tots els escrits d’acusació de la Fiscalia Anticorrup­ció i les 44 acusacions particular­s i populars presentade­s. El fins ara instructor del cas conclou que no hi concorre cap dels supòsits previstos en la llei per al sobreseïme­nt sollicitat per algunes d’elles. Les defenses disposen ara d’un període de 20 dies per presentar els seus escrits de defensa.

Tant el fiscal com l’Advocacia de l’Estat sol·liciten cinc anys de presó per a Rato, quatre per a José Luis Olivas, tres per a José Manuel Fernández Norniella i dos anys i set mesos per a Francisco Verdú per frau als inversors de l’article 282 del Codi Penal. La fiscalia demanava que tots els acusats indemnitzi­n conjuntame­nt i solidàriam­ent els minoristes personats en el procedimen­t per l’import total de la seva inversió, a excepció d’aquells que ja hagin sigut rescabalat­s per Bankia, en tant que es declara la responsabi­litat civil subsidiàri­a d’aquesta última.

RESPONSABL­ES CIVILS DIRECTES Els serveis jurídics de l’Estat consideren que els acusats en són responsabl­es civils directes i com a tals han d’indemnitza­r el FROB per les quantitats en què el patrimoni de BFA i Bankia hagi resultat afectat com a

 ?? JOSÉ LUIS ROCA ?? Rodrigo Rato surt de declarar a l’Audiència Nacional pel cas de les targetes opaques de Caja Madrid, l’octubre del 2014.
JOSÉ LUIS ROCA Rodrigo Rato surt de declarar a l’Audiència Nacional pel cas de les targetes opaques de Caja Madrid, l’octubre del 2014.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain