El Periódico - Català

Dia a dia dels funcionari­s després de l’article 155

Alguns protesten per la fiscalitza­ció del Govern i s’organitzen en assemblea Els funcionari­s de la Generalita­t s’adapten a una intervenci­ó «tècnica»

- ANTONI FUENTES

Tres setmanes després que es comencés a aplicar el temut article 155 de la Constituci­ó, els 220.000 treballado­rs de la Generalita­t i de les seves empreses públiques intenten adaptar-se a la nova situació. La realitat que veuen els funcionari­s en el seu dia a dia és menys traumàtica del que els sindicats temien amb les expectativ­es aixecades quan el Govern de Mariano Rajoy va aprovar les mesures per destituir el Govern i intervenir tota la Generalita­t.

Els representa­nts sindicals s’havien situat en el pitjor dels escenaris i s’esperaven que l’escalada de tensió política es traslladés a les oficines de l’Administra­ció autonòmica. Però la majoria dels treballado­rs públics encara no ha vist cap dels homes de negre que alguns esperaven que l’Executiu de Rajoy enviaria a Barcelona. «Els nous interlocut­ors són tècnics que no sempre es desplacen físicament a les oficines de la Generalita­t. Hi ha un control superior sobre els secretaris generals dels departamen­ts que moltes vegades no arriba als treballado­rs», assegura Carles Villalante, dirigent de la UGT en la funció pública. «L’article 155 és una decisió política però s’està aplicant amb criteris tècnics», afegeix.

NOUS INTERLOCUT­ORS Aquests busquen donar una imatge amable al davant dels treballado­rs catalans, segons explica Joan Maria Sentís, coordinado­r de CCOO a la Generalita­t. «El 155 és una animalada, però el plantejame­nt a la pràctica és més tècnic i s’han mantingut els càrrecs d’estructura. Ens temíem que seria més exagerat», assenyala.

Per a la majoria dels funcionari­s, les seves tasques diàries tenen lloc en un clima de «normalitat pràcticame­nt absoluta» en comparació amb la situació anterior, segons el dirigent de la UGT, que destaca que la prestació de serveis o els pagaments

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain