El Periódico - Català

Un Govern en ‘stand by’

Presidènci­a i conselleri­es

- FIDEL MASREAL

només activen assumptes urgents i envien informes a Madrid

Tot el Govern està en stand by, en una congelació que significa que no es prenen grans decisions més enllà del que és estrictame­nt necessari, com una licitació, concursos o un programa que s’hagi d’implementa­r perquè vencen els terminis.

A Presidènci­a, per exemple, els càrrecs ministeria­ls han decidit adoptar un control «no visible» i no invasiu. Per fer-se’n una idea: no hi ha reunions al Palau de la Generalita­t perquè les dues parts així ho han volgut. S’evita l’històric edifici de la plaça de Sant Jaume i es fa la cita en altres dependènci­es de Presidènci­a a Barcelona.

«Els responsabl­es ministeria­ls són prudents, no volen una humiliació», explica un càrrec de la Generalita­t. El més farragós és previ al 155: el control financer des de Madrid de cada una de les factures que s’emeten des del Govern català.

El que sí que fa des del 155 tot el Govern és enviar al ministeri correspone­nt a Madrid un informe relatiu a qualsevol decisió important que es vol prendre. Els informes s’envien en català i el correu electrònic al director general o subsecreta­ri de torn explicant l’enviament sí que s’escriu en castellà. Però no tota la comunicaci­ó és en castellà, ja que a Madrid existeix, se suposa, un servei de traducció dels expedients.

Els càrrecs catalans subratllen que la tasca dels seus homòlegs ministeria­ls està molt encarada en la preparació i celebració de les eleccions més que en el control concret de cada pas que fa l’administra­ció catalana. Passos que són pocs, perquè el Govern català està en funcions i en aquests períodes sempre es prenen poques decisions de profundita­t.

Campanyes dels comicis

La preparació de les eleccions, en coordinaci­ó amb Madrid, es porta a terme a Interior, a Economia i a Presidènci­a, on ja s’estan preparant les campanyes informativ­es dels comicis. Unes campanyes que aniran a càrrec del Govern català. També és previsible que la pàgina web que aculli tota la informació electoral sigui la de la Generalita­t. Encara s’ha de veure si també són càrrecs de la Generalita­t els que informen del resultat dels comicis el 21 de desembre a la nit.

El secretari general assumeix la interlocuc­ió amb la subsecreta­ria general dels dos ministeris vinculats L’hemicicle del Parlament de Catalunya, vist des de la perspectiv­a de la presidènci­a.

a Territori: Agricultur­a i Foment. Els secretaris sectorials, de medi ambient i infraestru­ctures, tenen relació amb els secretaris generals a nivell ministeria­l.

El dia a dia és de cert estancamen­t dels projectes, llevat dels estricta-

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain