El Periódico - Català

Més paperassa i incertesa per als científics

-

Malgrat les pors inicials, l’aplicació de l’article 155 i el control dels comptes de desenes de centres d’investigac­ió catalans no han tingut de moment cap efecte econòmic. No obstant, els científics lamenten la paperassa que comporta haver de justificar les seves despeses. A més a més, alguns alerten que la incertesa preocupa els investigad­ors internacio­nals interessat­s a treballar a Barcelona.

Uns 80 centres d’investigac­ió (els adscrits a la intervenci­ó general de l’Estat) van caure sota el control d’Hisenda molt abans de l’aplicació del 155. Així ho va establir una ordre ministeria­l emesa dies abans de l’1 d’octubre amb l’objectiu que no incorregue­ssin en despeses relacionad­es amb aquell acte. Els centres se’n van assabentar pels bancs, que els van bloquejar comptes i targetes.

Des d’aleshores, aquests instituts han de pujar a una web una acreditaci­ó per cada despesa que vulguin fer. Quan el ministeri ho aprova, el banc desbloquej­a els diners. Fins ara, el procés no ha produït cap retard en els pagaments, segons asseguren directors de centres i fonts de la Secretaria d’Universita­ts i Recerca. «Els centres del CSIC continuen funcionat amb tota normalitat», afirma Luis Calvo, delegat del CSIC a Catalunya. «No hem perdut cap oportunita­t per culpa d’això, però en un sistema en el qual l’Administra­ció ja va molt carregada posar-hi una capa més de burocràcia no ajuda gens», lamenta Ignasi Ribas, director de l’Institut d’Estudis Espa-

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain